Close Menu
politics.md
    Facebook X (Twitter) Instagram
    politics.md
    • POLITICĂ
    • AUTORITĂȚI
    • GEOPOLITICA
    • EXPERȚI
    • ANALITICA
    • Română
    Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
    politics.md
    Acasă » România, în topul celor mai corupte state din UE
    GEOPOLITICA

    România, în topul celor mai corupte state din UE

    31 ianuarie 2023Niciun comentariu
    Share
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Indicele de percepţie a corupţiei (CPI), calculat anual de organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Transparency International, arată că în 2022 majoritatea ţărilor nu au reuşit să oprească fenomenele legate de corupţie.

    Conform unui comunicat de presă difuzat marţi de organizaţie, pentru anul trecut au fost clasificate după CPI 180 de ţări şi teritorii, fiecăreia fiindu-i atribuit un indice de la 0 (foarte corupte) la 100 (foarte corecte).

    26 de țări au atins minime istorice

    Media mondială a rămas nemodificată în ultimul deceniu, la valoarea de 43, în timp ce 26 de ţări au atins în 2022 minime istorice. În ciuda eforturilor, 155 de state nu au înregistrat progrese semnificative în combaterea corupţiei, unele aflându-se chiar în declin faţă de 2012.

    În ultimii 15 ani, pacea mondială s-a deteriorat, iar corupţia a fost atât una din cauzele principale, cât şi o consecinţă a acestei evoluţii, susţine Transparency International. Organizaţia arată că fenomenul reduce capacitatea guvernelor de a proteja cetăţenii şi erodează încrederea publică, provocând riscuri de securitate mai numeroase şi mai greu de controlat. Pe de altă parte, conflictele creează ocazii de corupţie şi subminează eforturile autorităţilor de a combate corupţia.

    Chiar şi ţările cu CPI mari joacă un rol în ameninţările la adresa securităţii internaţionale legate de corupţie. Timp de decenii, astfel de ţări au primit fără probleme bani murdari din străinătate, permiţând acumularea unor averi şi creşterea puterii şi ambiţiilor geopolitice distructive ale celor îmbogăţiţi prin astfel de mijloace.

    Cu toate eforturile şi în ciuda unor progrese obţinute cu greu, CPI pentru anul 2022 arată scara enormă a corupţiei: peste două treimi din ţări (68%) au indici sub 50, calculaţi pe baza a 13 surse de date independente.

    Statele nordice, campioanele luptei anti-corupție

    Pe primele locuri se clasează state cu instituţii puternice şi democraţii funcţionale, iar multe dintre acestea provin din nordul Europei: Danemarca (cu un indice de 90), urmată de Finlanda şi Noua Zeelandă (87), Norvegia, Singapore, Suedia, Elveţia, Olanda, Germania, Irlanda şi Luxemburg.

    La cealaltă extremitate, statele unde au loc conflicte sau unde drepturile individuale şi politice elementare sunt puternic restricţionate tind să aibă cei mai mici indici. Anul trecut, ultimele clasate au fost Somalia, Siria şi Sudanul de Sud, iar printre ultimele zece state în ordinea CPI mai sunt şi Venezuela, Yemen, Libia, Coreea de Nord, Haiti, Guineea Ecuatorială şi Burundi.

    Doar opt ţări au reuşit în ultimii cinci ani să îşi amelioreze semnificativ indicii, în timp ce zece state – inclusiv unele bine situate în ierarhie, cum ar fi Austria, Luxemburg sau Regatul Unit – au coborât vizibil. În restul de 90% din ţări, nivelul corupţiei a fost staţionar.

    Cum stă România

    România s-a situat anul trecut pe locul 63 din 180, în urcare cu o poziţie faţă de 2021. Țara noastră a obținut un scor de 46/100. La nivelul Uniunii Europene, doar două state au obținut un punctaj mai mic decât al României – Ungaria (42/100) și Bulgaria (43/100).

    sursa: euronews.ro

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleIon Ceban: Minciunile și discreditările celor de la PAS nu au limite. Irina Gutnica venit la ședința CMC cu explicaţii pe marginea mai multor acuzații nefondate ale consilierilor PAS
    Next Article Zinaida Greceanîi – la discuții cu Emisarul Special pentru Problema Holocaustului din cadrul Departamentului de Stat al SUA

    POSTĂRI ASEMĂNATOARE

    George Simion își recunoaște înfrângerea: Vom continua lupta noastră

    19 mai 2025

    Donald Trump a indicat când va avea loc întâlnirea decisivă cu Vladimir Putin, după ce ambii au lipsit de la negocierile din Istanbul

    16 mai 2025

    Peskov: Delegația rusă de la Istanbul este în contact permanent cu Putin

    16 mai 2025

    Comments are closed.

    caută
    RLIVE TV

    Articole recente
    AUTORITĂȚI

    George Simion, surprins pe aeroport după ce a pierdut alegerile

    19 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Prim-ministrul Dorin Recean, la Forumul Economic de la Viena – Reuniunea Chișinău 2025: „Republica Moldova este un partener economic de încredere”

    19 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Victoria Furtună critică rezultatul alegerilor din România și reacția Maiei Sandu

    19 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Cezara Dilevschi: Blocul Alternativa propune crearea unor Centre de Diagnostic a autismului la copii, dar și subvenționarea tratamentului

    19 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Renato Usatîi: Comuna Călugăr a ales dreptatea. Felicitări, Ina Harea, pentru victoria categorică din primul tur!

    19 mai 2025

    …

    CATEGORII
    • ANALITICA
    • AUTORITĂȚI
    • EXPERȚI
    • GEOPOLITICA
    • POLITICĂ
    • ARHIVĂ
    • PARTIDE
    • CONTACTE

    © 2025 - Politics of Moldova

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.