Arestul în Franţa al CEO-ului aplicaţiei de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a fost prelungit duminică şi ar putea dura până la 96 de ore. Compania sa insistă că acesta „nu are nimic de ascuns”.
Arestul a fost prelungit duminică seara, la o zi după ce şeful Telegram a fost arestat pe un aeroport din Paris, un mandat fiind emis împotriva sa de către anchetatorii francezi pentru diverse infracţiuni legate de serviciul său de mesagerie criptată.
Însoţit de garda sa de corp şi de asistentul său, miliardarul în vârstă de 39 de ani a fost arestat sâmbătă seara pe aeroportul Le Bourget, la nord de Paris, a declarat pentru AFP o sursă apropiată cazului. Fondatorul Telegram sosise de la Baku şi urma să petreacă cel puţin seara la Paris, unde planificase să ia cina, a adăugat o sursă apropiată anchetei.
Potrivit unei alte surse apropiate anchetei, judecătorul de instrucţie din Paris însărcinat cu această anchetă judiciară, care se concentrează în special asupra faptelor comise în bandă organizată, a prelungit duminică seara arestul său preventiv. Aceasta ar putea dura maximum 96 de ore.
La sfârşitul acestei perioade, Pavel Durov ar putea fi eliberat sau prezentat acestui magistrat în vederea unei eventuale inculpări.
Biroul însărcinat cu combaterea violenţei împotriva minorilor (Ofmin) a emis un mandat de arestare pe numele lui Pavel Durov pentru infracţiuni care variază de la fraudă la trafic de droguri, hărţuire informatică, crimă organizată, apologie a terorismului şi fraudă, a explicat una dintre sursele apropiate cazului.
Justiţia îi reproşează lui Pavel Durov că nu a luat măsuri împotriva utilizării în scopuri penale a rețelei de către abonaţii săi, în special prin lipsa de moderare şi de cooperare cu anchetatorii.
„Pavel Durov nu are nimic de ascuns şi călătoreşte frecvent în Europa”, a precizat Telegram pe propriul canal duminică seara. „Este absurd să spui că o platformă sau proprietarul acesteia sunt responsabili pentru abuzurile” găsite pe acea platformă, a adăugat compania.
Serviciul de mesagerie online lansat în 2013 de Pavel Durov şi fratele său Nikolai, pe care comunicaţiile pot fi criptate de la un capăt la altul şi care are sediul central în Dubai, s-a poziţionat în contradicţie cu platformele americane, criticate pentru exploatarea mercantilă a datelor personale. În special, Telegram s-a angajat să nu dezvăluie niciodată informaţii despre utilizatorii săi.