Se pare că concursurile publice au fost date uitării, ori printr-un proiect de lege, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a propus astăzi modificarea procedurii de numire a noului șef al CNA, cu anularea concursului de selectare.
Mai exact, deputații PAS vor ca directorul Centrului să fie numit în funcție de Parlamentul țării cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.
Modificările propuse de PAS par a fi pregătirea terenului pentru numirea noului director al CNA pe criterii absolut politice, iar Olesea Stamate este prima candidatura pusă în discuție și agreată de PAS și Președinție.
Totuși, cu circa 2 ani în urmă, membrii Partidului Acțiune și Solidaritate, printre care și actualul Președinte, Maia Sandu erau insistenți asupra desfășurării concursurilor publice, corecte, ce vor fi înafara politicului.
În același timp, Maia Sandu, Premier în acea vreme spunea că doar cu o majoritate de 60 de deputați poți face în așa fel ca totul în stat să funcționeze corect.
La fel, în cadrul unei emisiuni la Europa Liberă, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a ținut să relateze despre necesitatea organizării concursurilor publice și să explice necesitatea independenței funcțiilor cheie în instituțiile publice. Mai mult ca atât, în anul 2020, acesta a venit cu un proiect de lege prin care concursurile să nu fie organizate politic, ci de experți independenți.
De menționat că proiectul de lege propus astăzi de PAS nu a fost avizat de Guvern, nu este expertizat de CNA, PG și nici nu are avizul Comisiei de la Veneția. Cu toate acestea, deputații PAS vor să-l voteze chiar în această lună și să-l pună în aplicare până la începutul lunii septembrie, susțin sursele din partidul respectiv.
Sursa: sinteza.org