În contextul anunţului Gazprom privind sistarea livrările de gaze naturale către Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, pe motiv al refuzului părții moldovenești de a achita datoriile pretinse de gigantul rus, s-a iscat dezbaterea a cui este de fapt datoria.
O mare parte din comentariile şi informaţiile difuzate se referă la datoria de circa 709 milioane de dolari, pretinsă de Gazprom de la Moldovagaz. În acelaşi timp în anunţul Gazprom nu există nicio menţiune clară prvind valoarea datoriei pretinse de la Moldovagaz.
Vadim Ceban, preşedintele Moldovagaz a declarat că nici în notificarea oficială primită de la Gazprom, nu este precizată valoarea datoriei pretinse, şi că astfel cei de la Gazprom „se referă la toată datoria pentru gaze”.
În acelaşi timp datoria pretinsă anterior de la R. Moldova, de pe malul drept al Nistrului este de aproximativ 709 milioane dolari, în timp ce datoria regiunii transnistrene, acumulată prin intermediul companiei Tiraspoltransgaz, a ajuns deja la 11,2 miliarde de dolari, la sfârșitul lunii noiembrie 2024.
În contextul notificării Gazprom privind sistarea livrărilor de gaze, Moldovagaz a înştiinţat şi Tiraspoltransgaz despre chestiunea datoriilor, dar şi despre faptul că această întreprindere are datorii de peste 11 miliarde de dolari, pe care ar trebui să le achite.
În replică Tiraspoltransgaz susţine într-un răspuns din 29 decembrie 2024, „că pretenţiile Moldovagaz sunt nefondate”.
„În litigiul economic între SA Moldovagaz şi SA Gazprom, SRL Tiraspoltransgaz nu a figurat niciodată ca parte, faţă de care ar exista pretenţii din partea Gazprom”, afirmă compania de la Tiraspol.
Mai mult, șeful Tiraspoltransgaz recomandă întreprinderii Moldovagaz „să folosească instrumentele juridice existente pentru a solicita de la Gazprom date privind datoriile istorice şi să nu încerce să transfere responsabilitatea”.
Tiraspoltransgaz şi-a asumat obligaţia de a plăti gazul încă în 2011
În acelaşi timp Moldovagaz în altă scrisoare adresată Tiraspoltransgaz menţionează existenţa unui contract între cele două companii, care prevede şi obligaţiile asumate pentru plata gazelor.
„Începând cu anul 2011, SA Moldovagaz efectuează livrări de gaze către SRL Tiraspoltransgaz în baza contractului nr. 1MT-11 din 11 ianuarie 2011, între SA Moldovagaz şi SRL Tiraspoltransgaz, privind condiţiile de livrarea a gazelor de SA Gazprom, în vigoare până în septembrie 2026”, scrie întreprinderea de la Chişinău.
Totodată Moldovagaz invocă punctul 4.1 al articolului 4 din contract, care stipulează că „plata valorii gazelor livrate către Tiraspoltransgaz se efectuează lunar prin transferul de către Tiraspoltransgaz a mijloacelor băneşti pe conturile Gazprom în suma valorii livrărilor lunare de gaze”.
Datele arată că Tiraspoltransgaz nu execută de mai mulţi ani obligaţiile contractuale şi în consecinţă Moldovagaz, invocând prevederile contractuale a iniţiat mai multe procese în instanţe pentru recuperarea datoriilor.
„Avem nouă titluri executorii obţinute în perioada 2012-2023, pentru recuperarea unei datorii de peste 9 miliarde de dolari, de la Tiraspoltransgaz”, a precizat preşedintele Moldovagaz Vadim Ceban.
Potrivit lui şi pentru restul sumelor sunt pregătite actele pentru a fi trimisă în instanţele de judecată.
De notat că şi anterior autorităţile separatiste susţineau că nu ar avea datorii la gaze faţă de Gazprom şi că aceasta ar fi doar problema Chişinăului.
Pima zi a lui 2025 a băgat regiunea transnistreană într-o criză energetică fără precedent, ce vine cu consecințe grave și pentru populația de pe malul drept al Nistrului. Din 1 ianuarie, de la ora 07:00, gazul rusesc nu mai ajunge în stânga Nistrului, livrările concernului rus Gazprom fiind sistate pe teritoriul Ucrainei.