Astăzi, 15 noiembrie, se împlinesc trei ani de când Maia Sandu a fost aleasă în funcția de președinte al R. Moldova.
În cadrul unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu a scris că, pe 15 noiembrie 2020, cetățenii au obținut o victorie importantă pentru dezvoltarea R. Moldova.
„Pe 15 noiembrie 2020, acum trei ani, împreună cu cetățenii am obținut o victorie importantă! O victorie nu doar împotriva unui regim corupt, care bloca orice șansă de dezvoltare a Moldovei. Dar și o victorie pentru un viitor mai bun, o victorie a optimismului în fața deznădejdii, o victorie a unității moldovenilor și a puterii noastre de a ne decide soarta”, a scris Maia Sandu.
Șeful statului a menționat că victoria de acum trei ani a fost a cetățenilor care au creat o unitate de neînvins pentru a forma un stat cu adevărat liber.
„Victoria de acum trei ani a fost victoria cetățenilor, de acasă și din diasporă, care au crezut în Moldova! În ciuda unei lupte nedrepte, în ciuda oricăror piedici, moldovenii s-au mobilizat fără precedent și am reușit să creăm o unitate de neînvins. Împreună am pornit pe un drum lung și dificil spre crearea unui stat cu adevărat liber, european, care să aibă grijă de toți cetățenii săi. Victoria nu a fost o destinație, ci un început. Și vom merge înainte pentru a îndeplini angajamentele pe care ni le-am asumat și pentru a lăsa copiilor și tinerilor o Moldovă mai bună”, a spus Maia Sandu.
Pe 15 noiembrie 2020, în R. Moldova a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, la care au participat Maia Sandu și Igor Dodon, primii doi candidați clasați după primul tur. Potrivit rezultatelor preliminare, prezența la vot a fost de 52,78%, iar candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a fost aleasă președinte al Republicii Moldova.
În turul doi, Maia Sandu a fost aleasă cu votul a aproape 940.000 de moldoveni, iar Igor Dodon – de circa 700.000 de persoane.
Maia Sandu a fost învestită în funcție în data de 24 decembrie și a început mandatul odată cu depunerea jurământului constituțional în fața deputaților, a membrilor Curții Constituționale și a cetățenilor.
Maia Sandu este prima femeie președintă a Republicii Moldova. Totodată, este al șaselea președinte al Republicii Moldova și al patrulea șef de stat ales prin vot direct după Mircea Snegur (1991 – 1997), Petru Lucinschi (1997 – 2001) și Igor Dodon (2016 – 2020). Alți doi președinți, Vladimir Voronin (2001 – 2009) și Nicolae Timofti (2012 – 2016), au fost aleși de Parlament.