Din octombrie, în Germania, testarea persoanelor nevaccinate va fi suportată din banii proprii. Măsura a fost adoptată recent, Ministrul Sănătății, Jens Spahn argumentând că în acest moment toată lumea care se poate vaccina are acces la un vaccin gratuit, motiv pentru care nu mai este justificat ca statul să plătească pentru testele Covid.
În Grecia de asemenea, guvernul a decis marți ca din 16 septembrie, testele Covid să nu mai fie gratuite pentru cei nevaccinați, într-o încercare de a mări astfel rata vaccinării.
Depinzând de domeniul în care lucrează, asta înseamnă că unii angajați vor fi obligați să se testeze odată sau de două ori pe săptămână dacă nu sunt vaccinați.
Este vorba de între alții de angajații din școli, universități și sectoarele în care se intră în contact cu un număr mare de persoane – ca de exemplu turism, catering, activități culturale etc. – unde angajații nevaccinați vor trebui să efectueze două teste rapide antigen pe săptămână. Prețul unui test a fost stabilit la 10 euro.
Ca și în Germania, această măsură nu vizează persoanele care nu se pot vaccina din motive medicale.
În Grecia continuă să crească rata infectărilor pe zi cu noul coronavirus, miercuri s-au înregistrat peste 4.600 de cazuri noi și 32 de decese legate de Covid-19.
Italia, pe de altă parte, extinde de la 1 septembrie, obligația de a prezenta așa-numitul certificat Covid și la transportul în comun – pe distanțe lungi – și la învățământ, așa cum este acum în domeniul sanitar. Certificatul trebuie deja arată pentru a intra în restaurante, baruri sau cinematografe.
În România dar și în Israel, țara cu una din cele mai ridicate cote de vaccinare anti Covid-19 din lume, se deschid centre de vaccinare în școli.
Marți, 25 august, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță a anunțat că în unele unități de învățământ vor fi amenajate puncte de vaccinare, astfel încât să se poată vaccina atât copiii cu vârsta de peste 12 ani, cât și părinții sau bunicii acestora și cadrele didactice, iar în cele mai multe situații vor fi organizate echipe mobile de vaccinare. Valeriu Gheorghiță a subliniat că varianta Delta tinde să devină dominantă în România, iar cei mai expuși sunt tinerii.