Organizațiile membre ale Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) au făcut un apel către Parlament solicitând să desemneze în termenii legali noii membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC).
CALC spune că este necesar de revizuit mecanismul de constituire a CEC-ului, astfel încât să fie consolidată independența și reziliența instituției în raport cu factorii politici și să fie asigurat caracterul permanent al mandatului de membru CEC.
Organizațiile membre au mai solicitat să fie organizat un proces public de numire a noilor membri în componența CEC și să fie asigurată reprezentarea egală a femeilor și bărbaților.
Coaliția mai solicită Parlamentului să modifice legislația electorală și cea conexă în corespundere cu adresele Curții Constituționale, constatările și recomandările misiunilor naționale și internaționale de observare a alegerilor, precum și cu standardele internaționale în materie electorală elaborate de OSCE, Comisia de la Veneția, Consiliul Europei etc.
Menționăm că mandatul membrilor CEC a expirat pe 16 iunie 2021, fiind prelungit pentru un termen de maximum 90 de zile, până la numirea noii componențe CEC, în legătură cu desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate pe 11 iulie curent.
În ajunul scrutinului, în fața CEC-ului au fost organizate proteste din cauza scandalului care s-a iscat în legătură cu deschiderea secțiilor de votare în străinătate și în stânga Nistrului.
Potrivit Codului Electoral, CEC este constituit din nouă membri. Unul este desemnat de către președintele Republicii Moldova, iar ceilalți opt membri de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.
Coaliția Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte este o uniune benevolă de organizaţii neguvernamentale care au drept scop să contribuie la desfăşurarea alegerilor din Republica Moldova într-un mod corect, transparent şi democratic.