Experți străini și locali încearcă să găsească soluții salvatoare care să mențină pe linia de plutire guvernarea actuală. O sarcină deloc ușoară în condițiile în care PAS nu are o echipă guvernamentală profesionistă, duce lispă de strategie, bătăliile tot mai serioase din cadrul partidului s-au transformat în confruntări de principii, iar în ultimul timp s-au adăugat și factorii externi.
Este adevărat că guvernarea a încercat și încă încearcă să acopere cu diferite zgomote informaționale problemele grave pe care le are. Telenovela cu eventuala plecare a Nataliei Gavriliță, demisia miniștrilor, noi candidați la funcția de prim-ministru, sunt temele prezentate ca subiectul zilei, dar de fapt sunt exemple de zgomot informațional, rolul lor fiind de a distrage atenția de la o problemă mai gravă și schimbarea accentelor puterii: susținerea tot mai mică pentru guvern și acțiunile sale. PAS trebuie să renunțe acum la oamenii cu probleme de la guvernare, altfel alegerile anticipate sunt inevitabile, la guvernare va veni stânga și va pune în pericol parcursul european al țării.
Însă experții consideră că demisia unor demnitari cu reputație proastă nu e “sângele” pe care îl vrea poporul. Și în timp ce zvonul despre un nou prim-ministru e cea mai discutată tema a zilei, există mișcări care conving tot mai mult că guvernarea se pregătește eventual și de planul B – alegeri anticipate.
Agenda Comună a mai multe partide diferite ca ideologie, mesaj și chiar vector de dezvoltare externă, este una din strategiile, scenariile sau, altfel spus, oferta pe care experții ar putea să o pregătească pentru a construi o opoziție falsă de centru și stânga. Aceasta va fi controlată de același grup de interese care controlează astă actuala guvernare și scopul.
Despre o astfel de strategie implementată cu succes deja în mai multe țări europene am vorbit și în studiourile de televiziune. Este soluția grupurilor de interese de a păstra puterea, inducând în eroare electoralul prin crearea acestor opoziții false de centru și stânga, care odată ajunse la putere fac coaliție cu dreapta și împreună apără interesele aceluiași grup aflat în spate.
Nu bag mâna în foc că Agenda Comună este un astfel de proiect, însă cine se pregătește de anii electorali care urmează, formează deja alianțe, iar singura Alianță care cumva se formează după scenariul menționat mai sus este cea dintre partidele care au inițiat agenda comună.
În următoarele zile vom afla dacă cei care stau în spatele PAS vor merge pe planul A, anunțând demisii și potolind puțin “setea de sânge” a poporului, sau totuși interesele personale ale unor personaje cheie din partid vor fi decisive și și va fi pregătit serios Planul B – alegeri anticipate și creșterea unei alianțe de centru formată din partidele care au inițiat agenda comună și care vor servi același grup de interese care controlează acum PAS.
Deci, să dăm start scenariilor politice noi pe care, alături de voi, vom încerca să le explicăm în postări pe canalul meu de telegram.
P.S. În discuție cu un prieten și coleg de breaslă, care a devenit foarte popular în ultimile zile la noi în țară, am ajuns la concluzia ca e cea mai potrivită și interesantă perioada pentru consultanți politici. Cele mai interesante evenimente abia urmează.
Abonează-te la canalul de Telegram al politologului Ian Lisnevschi