Republica Moldova traversează o perioadă extrem de complicată, caracterizată de crize economice, sociale și demografice, susține Irina Vlah, fondatoarea „Platformei Moldova”. În acest context, Vlah critică guvernarea Maiei Sandu pentru acțiunile care, în opinia sa, ar putea submina pacea în țară.
Irina Vlah afirmă că guvernarea actuală folosește războiul din Ucraina pentru a camufla insuccesele din toate domeniile și avertizează că în apropiata campanie electorală, Maia Sandu și partidul său PAS vor vorbi mai degrabă despre război și înarmare decât despre realizările lor.
„Nu pacea îi interesează pe omuleții galbeni ai Maiei Sandu – ei au alte preocupări, care deloc nu sunt compatibile cu pacea!”, a declarat Vlah.
În ultimele luni, „Platforma Moldova” a desfășurat campania „Vocea Poporului”, în cadrul căreia s-au convins că cetățenii se tem de război și consideră acțiunile guvernării un pericol pentru pacea din Moldova. Drept urmare, Vlah a formulat un Angajament pentru pace pe care l-a propus Maiei Sandu spre semnare, și o Declarație a Parlamentului Republicii Moldova cu privire la necesitatea asigurării păcii. Ambele inițiative au fost ignorate de guvernare.
În aceste condiții, Irina Vlah a decis să facă un apel către forțele de opoziție pentru a monitoriza strict acțiunile guvernării și a preveni orice scenarii care ar putea submina pacea în țară.
„Numai împreună vom putea determina regimul Maiei Sandu să renunțe la prostiile ce le trec prin cap și care reprezintă un pericol real pentru țară”, a declarat fondatoarea „Platformei Moldova”.
Politologul Cornel Ciurea a oferit un comentariu suplimentar privind situația actuală și eforturile Irinei Vlah. El a subliniat că Vlah nu a găsit înțelegere nici la președinție și nici la majoritatea parlamentară în eforturile de a asigura o politică bazată pe neutralitate și pace. Ciurea a menționat că, după un dialog cu cetățenii, Irina Vlah s-a convins că dorința de pace este împărtășită de majoritatea locuitorilor Moldovei. Totuși, guvernarea nu a fost receptivă la aceste preocupări.
„Fondatoarea platformei curmă dialogul cu puterea, mort în fașă, și revine la interacțiunea cu opoziția, îndemnând colegii să oprească alunecările spre radicalism ale liderilor PAS și a președintelui Maia Sandu”, a declarat Ciurea.
El a adăugat că, deși nu este clar cum poate fi oprită guvernarea din procesele de militarizare prin simple monitorizări invocate de Vlah, este de reținut consecvența liderului „Platformei Moldova” în a impune pe agenda publică un alt fel de politică, axată pe pace.
Ciurea a subliniat că abordarea Irinei Vlah se bazează pe cumpătare, neutralitate și refuzul de a incita spiritele, în contrast cu strategia de înarmare și alianțe militare promovate de Maia Sandu și PAS.
„Pacea nu trebuie să vină dintr-o balanță de putere militară, ci dintr-o politică de neutralitate și evitarea escaladărilor”, a concluzionat politologul.
În contextul actual, Irina Vlah rămâne fermă în convingerea că doar o abordare pacifistă poate asigura stabilitatea și prosperitatea pe termen lung a Republicii Moldova.