Irlanda, o țară membră a Uniunii Europene dar care nu face parte din NATO, lansează joi o dezbatere publică asupra politicii sale de securitate, punând în discuție problema arzătoare a neutralității sale în contextul invaziei rusești din Ucraina, informează AFP și Agerpres.
Această consultare anunțată în luna aprilie începe joi și va dura până marți, în contextul în care invazia rusă a determinat deja Finlanda și Suedia să pună în discuție decenii de non-aliniere militară, scrie Hotnews.
În Irlanda, dezbaterea asupra unei posibile aderări la NATO, în contradicție cu politica dusă după Al Doilea Război Mondial, stârnește reacții aprinse.
Președintele Michael Higgins, care are un rol mai degrabă protocolar, a acuzat guvernul că „se joacă cu focul” deschizând acest dosar. El a estimat, în paginile publicației Business Post, că Irlanda se află într-un „moment foarte periculos” în termeni de politică externă, exprimând temeri în legătură cu o „derivă”.
Prim-ministrul Leo Varadkar a relativizat implicațiile dezbaterii asupra neutralității, dând asigurări marți în Parlament că această consultare nu are „niciun obiectiv ascuns” și vizează o întreagă serie de subiecte militare.
„Suntem foarte clari în ceea ce privește politica noastră: nu contăm pe aderarea noastră nici la NATO, nici la nicio altă alianță militară. Noi vom investi în forțele noastre armate”, a declarat Varadkar.
Circa 1.200 de persoane s-au înscris pentru a participa la dezbateri, ce vor începe la Cork, în sud, înainte de a se deplasa pe teritoriul acestei țări cu 5 milioane de locuitori, pentru a se încheia la Dublin luni și marți.