Municipalitatea este în continuare în căutarea unor soluții pentru criza de la ”Apă-Canal Chișinău”, care să împace toate părțile. Edilul Ion Ceban a precizat că discuții cu ”Premier Energy” au avut loc săptămâna trecută și vor continua și în zilele următoare. Primarul general susține că metodologia de calculare a tarifului trebuie modificată de ANRE, așa încât SA ”Apă-Canal Chișinău” să-și poată onora obligațiunile față de furnizori și să fie acoperite toate datoriile.
”Am repetat la toate ședințele cu Premier Energy că bugetul Primăriei nu se poate transforma în bugetul SA ”Apă-Canal Chișinău”. Nici nu avem temei legal în acest sens. Dacă să admitem că se întâmplă acest lucru, atunci Primăria trebuie să acopere datoriile ”Apă-Canal” și să nu realizeze niciun proiect. Metodologia trebuie să fie modificată de ANRE, așa încât ”Apă-Canal” să-și poată achita serviciile. Atunci când gazul s-a scumpit cu 700 de procente, curentul cu 300 de procente, iar pentru serviciile de apă s-a cerut 78% și nu s-a dat undă verde, ANRE a ajustat cu doar 40 de procente. Evident că se vor acumula datorii, cu toate economiile făcute de întreprindere”, a declarat Ion Ceban la ședința de azi a Primăriei.
Totodată, edilul speră că autoritățile centrale să fie mai cooperante în această problemă.
”Despre nesusținerea fostului Guvern nici nu am ce spune, să rămână pe conștiința lor. Înțeleg că au vrut să deconecteze ”Apă-Canal” de la electricitate, știm despre indicațiile care se fac în birouri, sper să nu se mai întâmple”, a mai declarat Ion Ceban.
În cadrul ședinței, viceprimarul Irina Gutnic a vorbit despre scenariile posibile pentru stingerea datoriilor, care au ajuns la 68 de milioane de lei.
”Am avut două ședințe cu ”Premier Energy”. Printre propuneri se numără eșalonarea datoriei până la finele 2023. Ne-am obligat să achităm prima tranșă din această datorie din momentul în care vom obține debursarea din partea BERD și BEI, care a fost stopată pe parcursul anului 2022 din cauza neîndeplinirii unor obligații contractuale. O parte din această debursare intenționăm să o direcționăm spre stingerea datoriei față de ”Premier Energy””, a declarat Irina Gutnic.
O altă soluție este expedierea către ANRE a unei cereri extraordinare de ajustare a tarifului.
”Avem premise să facem astfel de solicitări, deoarece ”Apă-Canal” urmează să pună în exploatare câteva proiecte investiționale care ar da posibilitate să solicităm ANRE să ajusteze tariful, suntem în discuții cu cinci suburbii pentru a încheia contracte de delegare, acesta este un argument forte. Să avem încasări suplimentare ca să achităm o parte din datorii”, a mai adăugat Irina Gutnic.
Viceprimarul a mai declarat că mai există și un al treilea scenariu, care va fi discutat mâine cu reprezentanții ”Premier Energy”, iar dacă propunerile vor fi acceptate, atunci în scurt timp ar putea fi întocmit un acord de eșalonare a datoriei până la sfârșitul anului.