Grupul de lucru pentru UTA Găgăuzia a fost creat în 2015 în urma unor tensiuni istorice între autoritățile centrale de la Chișinău și cele ale Găgăuziei.
În 2014, autoritățile din Comrat au organizat două referendumuri, considerate ilegale de către Chișinău, care au generat un conflict deschis între cele două părți. În contextul acestor conflicte, Parlamentul Republicii Moldova a cerut ajutorul Fundației pentru Pace Martti Ahtisaari, iar astfel, Grupul de lucru a fost înființat pentru a facilita un dialog constructiv și pentru a identifica soluții care să asigure o colaborare mai bună între autoritățile centrale și autonomia găgăuză.
Scopul principal al Grupului de lucru este de a stabili un cadru de dialog continuu, care să abordeze subiectele legate de autonomia Găgăuziei și statutul special al acesteia în cadrul legislației naționale. În cadrul grupului, sunt discuții care vizează clarificarea competențelor autorităților centrale și ale celor din autonomie, dar și găsirea unor soluții comune la problemele cu care se confruntă cele două entități.
Cu ajutorul expertizei internaționale și a participării activă a parlamentarilor din ambele părți, activitatea grupului a fost eficientă și permanentă. Până în prezent, Grupul de lucru a desfășurat zeci de ședințe oficiale și informale, analizând mai mult de 600 de legi și elaborând 30 de proiecte de legi, dintre care 9 au fost aprobate de Parlament. De asemenea, grupul a adoptat peste 60 de decizii comune, care au contribuit semnificativ la stabilizarea relațiilor între Chișinău și Comrat
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!