Guvernul lui Olaf Scholz a decis în octombrie să nu livreze Kievului rachetele Taurus de teamă ca aceste arme să nu ajungă și pe teritoriul Rusiei. Totuși, în fața noilor evoluții, Germania ar putea totuși livra aceste rachete, cu ajutorul cărora ucrainenii ar putea lovi ținte de pe teritoriul Rusiei. Ar fi o schimbare majoră în cursul acestui război, asta pentru că ucrainenii ar putea lovi direct în capacitățile militare ale Rusiei.
Dezbaterea privind livrarea rachetelor de croazieră Taurus la Kiev se intensifică în Germania, mai mulți politicieni cerându-i cancelarului Olaf Scholz să-și dea aprobarea în fața bombardării masive a Ucrainei de către Rusia de la începutul anului.
“Livrarea rachetelor Taurus în Ucraina era necesară de mult timp”, a declarat, sâmbătă, Sara Nanni, purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar al Verzilor, partidul coaliției guvernamentale a social-democratului Olaf Scholz.
“Cea mai eficientă protecție împotriva atacurilor aeriene ruse este atacarea țintelor pe teritoriul Rusiei și în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, de unde Rusia își lansează atacurile”, a declarat el într-un interviu pentru ziarul “Rheinische Post”.
Până acum însă, Ucraina nu are mijloacele necesare pentru a face acest lucru, printre altele pentru că Berlinul refuză să furnizeze rachetele pe care Kievul le cere de luni de zile.
Ucraina are destul doar cât să nu piardă războiul
Promisiunea de a ajuta Ucraina atât timp cât va fi necesar “pare cinică când Europa” îi oferă “destul încât să nu piardă, dar nu suficient pentru a-și elibera tot teritoriul”, a criticat deputatul Marie-Agnes Strack-Zimmermann, membră a liberalilor din FDP, tot aliați ai Guvernului, care de câteva luni cere ca rachete Taurus să fie trimise în Ucraina.
Apelurile în acest sens au crescut în ultimele zile în Germania, atât din partea membrilor acestor două partide, cât și din partea opoziției conservatoare, în timp ce Moscova și-a intensificat bombardamentele mortale asupra mai multor orașe ucrainene, inclusiv a capitalei Kiev.
Taurus este una dintre cele mai moderne rachete ale forțelor aeriene germane. Aceste arme sunt capabile să-și găsească ținta chiar și la altitudini mari și la distanțe mari și pot distruge buncărele, de exemplu.
La începutul lunii octombrie, Germania a decis să nu le livreze deocamdată. Motivul acestei decizii a fost teama ca şi teritoriul rus să fie atins de aceste arme de precizie cu o rază de acțiune de 500 de kilometri.
Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, interogat miercuri, a indicat că poziția guvernului nu s-a schimbat. “Observăm situația și acționăm în consecință”, a declarat el la o conferință de presă obişnuită.