politics.md
    Facebook Twitter Instagram
    politics.md
    • PARTIDE
    • POLITICIENI
    • PARLAMENT
    • GUVERN
    • GEOPOLITICA
    • EXPERȚI
    Facebook
    politics.md
    Acasă » Expert: Proiectul Maia Sandu a fost creat pentru a distruge dosarul miliardului
    EXPERȚI

    Expert: Proiectul Maia Sandu a fost creat pentru a distruge dosarul miliardului

    1 iunie 2022Niciun comentariu
    Share
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Proiectul Maia Sandu a fost creat anume pentru a distruge dosarul fraudei bancare. De această părere este expertul în drept constituțional, Vitalie Catană. Juristul a declarat, la postul de televiziune TV6, că deși actuala guvernare, împreună cu șeful statului, dispune de toate pârghiile pentru a investiga dosarul miliardului, promisiune făcută de PAS în campania electorală, acest lucru nu se face, iar cei care au luat decizii ce au permis retragerea banilor din sistemul bancar, nu sunt trași la răspundere.

    Expertul constată că autoritățile nu mai vorbesc nimic despre recuperarea banilor, iar oamenii sunt păcăliți.
    ”Cetățenii sunt mințiți, pentru că, în prezent, actuala guvernare, în frunte cu Maia Sandu, dispune de toate pârghiile puterii pentru a-și atinge scopurile și pentru a răspunde la acea întrebare celebră, dacă își mai amintește cineva: „Unde-i miliardul?” Și a doua întrebare pe care trebuie să le-o punem „de ce nu căutați miliardul?””, a declarat Catană.

    Constituționalistul explică inacțiunea autorităților prin faptul că, tocmai șeful statului este cel care acum câțiva ani a votat pentru acordarea garanțiilor de stat.

    ”Proiectul Maia Sandu a fost creat anume pentru a distruge dosarul miliardului și asta s-a întâmplat. Dovadă este situația pe care o avem, cu Filat la libertate, cu Lucinschi la libertate. Eu, cel puțin, am văzut că s-au dat publicului larg imagini când ea votează, ridică mâna, deci ea, iarăși minte”, a menționat expertul.

    Solicitat pentru a oferi un punct de vedere la aceste acuzații, purtătorul de cuvânt al Președinției a declarat că nu comentează opiniile.

    Amintim, Curtea Constituțională a stabilit, la 22 aprilie, că emiterea garanțiilor de stat și emisia monedei naționale către cele trei bănci falimentare de către Banca Națională a Moldovei în valoare de 9,5 miliarde de lei și, respectiv, de 5,34 miliarde de lei, a avut loc contrar Constituției.

    Urmare a acestei decizii, fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă cu scopul elucidării circumstanțelor emiterii garanțiilor de stat și a emisiunii monedei naționale în anii 2014-2015, care în consecință au dus la frauda bancară. Opoziția a explicat că ancheta urmează să elucideze numele politicienilor implicați în frauda bancară. Propunerea a fost respinsă de majoritatea parlamentară PAS.

    Deputații PSRM au atras atenția, în cadrul unei conferințe de presă, că cele peste 14 miliarde de lei date băncilor falimentare sunt întoarse anual de cetățenii Republicii Moldova. Datoria a fost eșalonată pe o perioadă de 25 de ani cu o dobândă de 5%. Doar în acest an, din buget vor fi achitate 894 de milioane de lei, dintre care 604 milioane de lei este rata procentuală. În total, până în anul 2041, cetățenii trebuie să întoarcă 25 de miliarde de lei.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleMudreac: Interdicția de export a grâului este bună pentru securitatea alimentară, dar nu este atât de bună pentru agricultori
    Next Article Sandu: R.Moldova nu poate să procure gaz mai ieftin din SUA, deoarece americanii nu negociază, ci vând la preț de piață

    POSTĂRI ASEMĂNATOARE

    Ian Lisnevschi, despre dificultatea găsirii unei soluții privind conflictul transnistrean

    27 ianuarie 2023

    În Estonia se va desfășura Conferința Internațională privind securitatea și societatea civilă

    27 ianuarie 2023

    Anatol Țăranu: Dacă Ucraina câștigă războiul, atunci soarta Transnistriei va deveni una la cheremul Kievului

    23 ianuarie 2023

    Leave A Reply Cancel Reply

    Articole recente
    EXPERȚI

    Ian Lisnevschi, despre dificultatea găsirii unei soluții privind conflictul transnistrean

    27 ianuarie 2023

    …

    POLITICIENI

    Ceban: Guvernul, obligat să ia măsuri de urgență în cazul ”Apă-Canal Chișinău”

    27 ianuarie 2023

    …

    EXPERȚI

    În Estonia se va desfășura Conferința Internațională privind securitatea și societatea civilă

    27 ianuarie 2023

    …

    POLITICIENI

    (Video) Dezvăluiri de la un fost ofițer din Direcția 5: Am fost șantajat și amenințat să dau declarații mincinoase împotriva lui Cavcaliuc

    27 ianuarie 2023

    …

    GEOPOLITICA

    Zelenski cere noi sancțiuni împotriva Rusiei și mai multe arme după ultimele atacuri

    27 ianuarie 2023

    …

    Categorii
    • EXPERȚI
    • GEOPOLITICA
    • GUVERN
    • PARLAMENT
    • PARTIDE
    • POLITICIENI

    © 2021 - Politics of Moldova

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.