Elveţia a restituit Greciei două artefacte antice furate, a anunţat joi Ministerul Culturii din Atena, conform DPA, transmite Agerpres.
Primul artefact este un fragment furat dintr-o inscripţie în piatră cu nume proprii, iar al doilea, un fragment dintr-o colonadă de marmură care datează din Antichitate, a precizat ministerul.
Fragmentul din piatră datează din secolul al III-lea î.Hr. şi provine din insula Kos.
Cel de-al doilea fragment provine din oraşul Corint şi datează din epoca romană, între secolul I şi al II-lea d.Hr.
Artefactele au fost predate departamentului de arheologie al regiunii Grisons, denumită şi Graubünden.
Ministerul nu a precizat cine au fost cetăţenii suedezi care au predat artefactele.
Departamentul de arheologie a reuşit să demonstreze autenticitatea şi originea acestora, ceea ce a dus la înapoierea lor Greciei.
Un acord referitor la restituirea artefactelor culturale a fost încheiat între Grecia şi Elveţia în 2011, a precizat Ministerul Culturii.
Aceste restituiri amplifică efortul Greciei de a aduce înapoi în ţară fragmentele din marmură şi sculpturile din templul Partenon din Atena, aflate în prezent la Muzeul Britanic din Londra.
La începutul secolului al XIX-lea, lordul Elgin, un diplomat britanic, a ordonat demontarea celor mai bine conservate fragmente din friza Partenonului, pe care le-a trimis apoi în Anglia, unde le-a vândut Muzeului Britanic în 1816. Până în prezent, muzeul a refuzat restituirea acestora.