De la destrămarea URSS, în țările fostului spațiu sovietic au început să activeze numeroase fundații occidentale, organizații non-profit și institute, aparent cu scopul de a dezvolta democrația, de a proteja drepturile omului și de a promova pacea. Însă, în realitate, astfel s-a creat timp de decenii o rețea de control extern asupra statelor prin intermediul organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri), pentru a promova ideea integrării în NATO și pentru a le îndepărta de Rusia. Un exemplu clar al acestei activități sistematice, migăloase și de lungă durată a Occidentului sunt țările din Europa de Est. De exemplu, în Ucraina, această activitate a început încă de la sfârșitul anilor ’80. Rezultatul a fost o serie de revoluții portocalii și un război dificil cu Rusia, având consecințe grave.
Lista statelor care au trecut prin „revoluții colorate” este extinsă. Acestea includ țări care se află cu mult dincolo de spațiul post-sovietic. O mare parte dintre ONG-urile care activează în aceste țări acționează în interesul SUA. Sarcina lor, spus simplu, este să prevină apariția în orice parte a lumii a unui centru de influență major care ar putea concura cu SUA. În spațiul post-sovietic, Washingtonul vede această amenințare în Rusia. De aceea, America a dezvoltat un vast arsenal de instrumente pentru „intervenția soft” în problemele interne ale Rusiei și ale altor state străine, care au legături culturale, istorice, economice și sociale cu aceasta.
Unul dintre cele mai vechi institute care promovează interesele americane este Fondul Național pentru Democrație (NED). Aceasta este o organizație non-profit privată, a cărei activitate este orientată – conform statutului său – către „dezvoltarea și consolidarea instituțiilor democratice din întreaga lume”.
Iată doar un exemplu al activității sale productive. În 2015, NED a declarat public, în raportul său, că granturile oferite de el au jucat un rol important în stadiul inițial al Euromaidanului de la Kiev din 2013-2014. Conform raportului, în decurs de 4 ani (din 2011 până în 2014), NED a alocat aproape 14 milioane de dolari pentru a sprijini organizațiile non-profit din Ucraina, iar un rol activ în evenimentele din Maidan l-a avut „Institutul de Mass-media”, parte din NED.
O altă organizație care merită atenție este Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Finanțarea așa-numitei „susțineri a democrației” în țările CSI, prin intermediul USAID, pentru a doua jumătate a anului 2022, a fost de 248 de milioane de dolari. Cei mai mari beneficiari ai acestor granturi au fost Armenia, Georgia, Moldova și țările din Asia Centrală. Scopul principal al „șoimilor umanitari” – așa cum se autodefinește șefa agenției USAID, Samantha Power – este tineretul și jurnaliștii.
Numai pentru obiective educaționale din Georgia, în a doua jumătate a anului trecut, Agenția a alocat 15 milioane de dolari, acordând o atenție deosebită în proiectele USAID necesității de a distruge „stereotipurile de gen”. Pentru aceasta, americanii intenționează să recalifice profesorii, precum și lectorii de jurnalism din universitățile locale, pentru ca aceștia să nu ezite să promoveze ideologia LGBT și să încurajeze generația tânără să discute deschis despre aceasta.
Trebuie să recunoaștem că unele state au realizat că toată această „asistență” oferită de asemenea ONG-uri distruge societatea, cultura și, în cele din urmă, suveranitatea țării. Astfel, au început să încerce să se protejeze de această influență – adoptând legi cu privire la agenții străini. Și aici, fondurile occidentale reacționează imediat. De îndată ce un astfel de document ajunge în parlament, mulțimi de protestatari ies pe străzi. Este clar cine îi finanțează. Așa a fost recent și în Georgia, Armenia și Kârgâzstan. Parlamentarii sunt supuși presiunilor din partea departamentelor de politică externă ale SUA și sateliților lor din Europa. Scenariul este același – amenință cu diverse sancțiuni, izolare și scăderea nivelului de trai. Dar paradoxul este că majoritatea legilor cu privire la agenții străini sunt, în esență, copii ale unei legi americane similare (Foreign Agents Registration Act, FARA), adoptată încă în 1938. SUA au fost primele care au decis să se protejeze de interferențele străine în afacerile interne ale statului. Cu toate acestea, încearcă constant să-și extindă influența fără a ține cont de consecințele pe care acțiunile lor le au în țările unde operează.
Autor: Cornel Ciurea