Irina Vlah continuă să surprindă prin mişcările tactice pe care le face şi care vorbesc despre faptul că în politica moldovenească a apărut un nou jucător serios, care pune un accent deosebit pe abordările strategice. De fapt, în ultimele cinci luni Irina Vlah a oferit constant dovezi că este unul din puţinii politicieni din Moldova, care acţionează în baza unor strategii bine puse la punct. Astfel, în decurs de doar câteva luni, ea a reuşit să dea tonul vieţii politice din Republica Moldova, impunându-le marilor jucători politici propriile subiecte, teme care o fac deosebită de restul clasei politice.
Încă în luna ianuarie, Irina Vlah a lansat ideea referendumului privind neutralitatea Republicii Moldova ca o garanţie că în ţară va fi pace, că nu vom fi atraşi în scenarii de natură să submineze pacea în ţară. Ulterior, Irina Vlah a desfăşurat o amplă campanie naţională – „Vocea Poporului”, în cadrul căreia una din principalele teme a fost pacea, dorinţa oamenilor de a primi asigurări că Moldova nu va fi atrasă în război. Astfel, încetul cu încetul tema respectivă a ajuns una dominantă în politica din Republica Moldova şi acest lucru s-a simţit mai ales la începutul lunii mai, când despre necesitatea de a asigura pacea au început să vorbească toţi marii jucători politici – Preşedintele Maia Sandu, ex-Preşedintele Igor Dodon, mai mulţi lideri de partide etc. Neavând un partid în spate, Irina Vlah, în doar câteva luni, a reuşit să-i impună pe toţi să vorbească despre cea mai importantă temă care poate fi la moment – pacea.
Evenimentele de ultimă oră, ne conving însă că, cel mai probabil, acesta a fost doar unul din scopurile pe care şi le-a propus Irina Vlah şi că strategia pe care o implementează este mult mai profundă şi cu o bătaie mult mai lungă. După implementarea campaniilor privind referendumul în problema neutralităţii şi „Vocea Poporului”, Irina Vlah a trecut la o nouă etapă şi acest lucru se vede cu ochiul liber. Adresarea sa către Maia Sandu cu solicitarea ca Preşedinta să semneze un Angajament pentru pace este o mişcare tactică inteligentă. Mesajul care se vede în spatele acestei acţiuni pare să fie: v-am convins că tema principală de discuţii este pacea, aţi preluat această idee, v-aţi asumat public mesajul, dar acum e timpul de trecut de la vorbe la fapte. Maia Sandu a nimerit astfel într-o situaţie extrem de delicată: la prima etapă Irina Vlah a determinat-o să vorbească public despre necesitatea de a asigura pacea, iar acum o îndeamnă să-şi asume şi un Angajament în scris. Dacă Maia Sandu va refuza semnarea acestui Angajament, aceasta va anula toate declaraţiile sale de până acum privind necesitatea de a asigura pacea în Moldova şi va constitui o sfidare a cetăţenilor, care-şi doresc să trăiască în pace. Mai mult ca atât, un eventual refuz al Maiei Sandu de a semna Angajamentul propus de Irina Vlah va readuce în prim plan suspiciunile precum că Preşedinta are în vedere alte scenarii decât pacea şi aceasta îi poate afecta serios şansele în apropiatele alegeri prezidenţiale. Totodată, dacă Maia Sandu va semna Angajamentul propus, aceasta va creşte şi mai mult ponderea politică a Irinei Vlah, ca singurul politician care a identificat corect cea mai mare problemă cu care se confruntă la moment Republica Moldova şi a oferit şi soluţia pentru aceasta.
Deci, acum Maia Sandu este impusă să aleagă: fie neglijează Angajamentul propus de Irina Vlah şi îşi asumă riscuri de imagine enorme, inclusiv riscul de a pierde alegerile prezidenţiale, fie semnează Angajamentul şi consolidează poziţiile Irinei Vlah de politician cu gândire strategică. Dar, dincolo de ce va face Maia Sandu, este şi altă întrebare importantă: Cum va proceda în continuare Irina Vlah? Or, în ultimele luni ea ne-a deprins deja cu gândul că este un jucător politic serios şi poate furniza mari surprize în orice moment.
Autor: Ian Lisnevschi