politics.md
    Facebook Twitter Instagram
    politics.md
    • PARTIDE
    • POLITICIENI
    • PARLAMENT
    • GUVERN
    • GEOPOLITICA
    • EXPERȚI
    Facebook
    politics.md
    Home»PARLAMENT»DOC // Unde a fost transportat, de fapt, grâul din Silozul de la Gura Camencii
    PARLAMENT

    DOC // Unde a fost transportat, de fapt, grâul din Silozul de la Gura Camencii

    30 martie 2021Niciun comentariu
    Share
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

     Grâul scos din silozul din Gura Camencii, despre care s-a spus că ar fi destinat exportului, a fost luat de SRL Ancom Agro, parte a grupului Zernoff, în baza unui contract semnat cu Agenția Rezerve Materiale. Maia Sandu solicitase, luni, Guvernului să aprobe de urgență o hotărâre prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat.

    SRL Ancom Agro este prestatoare de servicii de păstrare a grâului alimentar din rezervele materiale de stat. În februarie curent, această companie a solicitat acordul Agenției Rezerve Materiale să împrospăteze cantitatea de 16.855 de tone de grâu alimentar neîmprospătat în 2020.

    Societatea și-a justificat demersul prin faptul că această cantitate de grâu, 16.855 de tone, roada anului 2016, risca să se degradeze din punct de vedere al calității. Termenul de păstrare a acestui grâu, de patru ani, expirase în august 2020.

    Compania și-a asumat responsabilitatea să restituie cantitatea de grâu recepționată pentru împrospătare cu decalaj în timp din roada anului 2021 și să asigure această cantitate cu garanție bancară.

    Actualmente, potrivit expertului în domeniul afacerilor cu cereale, Iurie Rija, grâul din rezerva de stat provine din recoltele 2016, 2017, 2018 și 2019. În 2020, rezervele de stat nu au fost reîmprospătate, a subliniat el, pentru a evita pericolul unei crize alimentare provocată de calamități – înghețuri, secetă și grindină –, care au compromis culturile cerealiere.

    „Recolta din 2016 trebuia înnoită în august 2020. În condițiile în care acest grâu avea deja termenul de valabilitate expirat și pentru a evita riscul infestării cu paraziți, SRL Ancom Agro a decis să îl împrospăteze în baza contractului de păstrare cu Agenția Rezervele de Stat.”

    De altminteri, Agenția Rezerve Materiale a anunțat, în februarie curent, într-un comunicat că împrospătarea grâului alimentar din roada anului 2016 este „strict vitală”.

    „Expirarea termenului de păstrare a grâului, care duce la schimbarea calității grâului din alimentar în furajer, poate genera pierderi financiare esențiale de peste 15 milioane de lei”, a detaliat Agenția cu pricina.

    După estimările lui Iurie Rija, Republica Moldova nu este amenințară de pericolul unei crize alimentare.

    „Republica Moldova consumă anual 300.000 de tone de grâu. Capacitatea de producere a Republicii Moldova este de 1,3–1,5 milioane de tone. În 2020, au fost recoltate 600.000 de tone. Seceta a afectat circa 60% din suprafețe însămânțate cu grâu. Din 2019 au mai rămas în depozitele producătorilor peste 150.000 de tone.”   

    Șefa statului Maia Sandu, invocând riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă, a solicitat Guvernului să acționeze în scopul asigurării securității alimentare a țării.

    De asemenea, președintele a sesizat Procuratura Generală în legătură cu potențiale cazuri de implicare a instituțiilor statului în vânzarea rezervelor de stat cu prejudicii aduse țării și cetățenilor.

    Inițial, liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a declarat, pe 27 martie, că din rezerva de stat ar fi scoase tone de grâu, care urmează a fi exportate.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleZinaida Greceanîi anunță că țara noastră va primi vaccin anti-COVID din China: Mulțumim partenerilor pentru această donație
    Next Article Alegerile în UTA Găgăuzia din 16 mai au fost amânate, iar campania electorală, oprită

    POSTĂRI ASEMĂNATOARE

    Pe parcursul lunii mai, deputații au votat 48 de inițiative legislative

    5 iunie 2023

    Igor Grosu s-a întâlnit cu un grup de moldoveni stabiliți cu traiul în Milano și Padova

    5 iunie 2023

    Alaiba: Toată informația din Monitorul Oficial va fi publică, fără plată

    5 iunie 2023

    Leave A Reply Cancel Reply

    RLIVE TV

    Articole recente
    GEOPOLITICA

    SUA sancționează membrii unui grup care a încercat să destabilizeze Republica Moldova

    5 iunie 2023

    …

    POLITICIENI

    Ion Ceban la inaugurarea proiectul „Budești răspunde provocărilor climatice”: Avem peste o mie de proiecte pe care le realizăm în Chișinău și sute de proiecte în suburbiile Capitalei

    5 iunie 2023

    …

    POLITICIENI

    Șefa statului a anunțat rezultatele summitului Comunității Politice Europene

    5 iunie 2023

    …

    GUVERN

    CEC: Numărul alegătorilor din Moldova a crescut considerabil în luna mai

    5 iunie 2023

    …

    POLITICIENI

    Ultima oră! Usatîi anunță care va fi tariful final la gaz

    5 iunie 2023

    …

    Categorii
    • EXPERȚI
    • GEOPOLITICA
    • GUVERN
    • PARLAMENT
    • PARTIDE
    • POLITICIENI
    • social

    © 2023 - Politics of Moldova

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.