Directorul agenției de știri Sputnik Moldova, Vitali Denisov, care a fost expulzat din Moldova la 13 septembrie curent, pentru „implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării noastre”, s-a dovedit a fi un angajat al Centrului 72 din cadrul Directoratului principal de spionaj, scrie The Insider.
Potrivit sursei, Vitali Denisov în vârstă de 56 de ani s-a născut în regiunea Transcarpatia din Ucraina şi a absolvit Școala superioară militar-politică din Lvov care pregătea instructori politici și jurnaliști militari.
„Îmi amintesc, în special, antrenamentul obositor despre cum să acoperim invazia noastră din Afganistan. Ne-au învățat să scriem în așa fel încât să nu vorbim despre pierderile noastre umane și pierderile de echipamente și au spus constant că americanii doreau să-și plaseze rachetele în Afganistan, apoi s-a numit acordarea de asistență internațională poporului afgan prietenos. Desigur, ei au predat elementele de bază ale conspirației și ale colectării de informații militare”, a declarat fostul cadet Serghei Petrenko pentru The Insider.
Denisov, remarcă jurnaliștii The Insider, face parte din cadrul Centrului 72 de Servicii Speciale, fiind înrolat cu gradul de colonel în unitatea militară GRU nr. 54777 a Direcției principale de informații din Ministerul Apărării de la Moscova.
O perioadă a fost angajat al ziarului ,,Krasnaia Zvezda” din cadrul Ministerului Apărării, iar mentorul său a fost un veteran al jurnalismului militar sovietic, Ghenadi Mironovici.
În timpul activității sale de la acest ziar, Denisov a scris în mare parte articole despre activitatea Forțelor Aeropurtate Ruse. Pe parcurs, corespondentul militar și-a publicat materialele și în alte surse media, între care ,,Monitorul Parlamentar”, agenția de știri militare ,,Interfax”, dar și ,,Tribuna” în străinătate. Dar ultima publicație, potrivit jurnaliștilor ,,Tribuna”, a fost un „acoperiș” pentru mulți angajați GRU care spionau cu legitimații jurnalistice peste hotare.
Jurnalistul Vitali Denisov a ajuns în 2019 în calitate de redactor-șef al publicației Sputnik din Osetia de Sud, o republică autonomă care și-a proclamat independența față de Georgia în 2008 cu sprijinul militar al Rusiei. În 2020 a fost numit șef al unui post de radio din Baku, capitala Azerbaidjanului. Din 2022-2023 își desfășura activitatea ca șef al publicației de propagandă pro-rusă Sputnik Moldova.
Amintim că șeful Sputnik Moldova, portavoce a Kremlinului, Vitali Denisov, care este cetățean al Federației Ruse, a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova pe un termen de 10 ani și expulzat din țară. El a fost condus în dimineața zilei de miercuri, 13 septembrie, la aeroport, de către ofițerii Inspectoratului General pentru Migrație.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat decizia Chișinăului drept „o acțiune inadecvată de curățire a domeniului informaționalt admisă de actualele autorități moldovenești”.
Republica Moldova a interzis site-ul sputnik.md, în februarie 2022, la două zile de la începutul invaziei rusești în Ucraina, printr-o hotărâre a șefului Serviciului de Informații și Securitate. După o scurtă perioadă, apare md.sputnik.news.com și alte derivate ale portalului, între care md.sputniknews.com, ro.sputniknews.com, sputniknews.ru și md.sputniknews.ru. Toate clonele Sputnik au fost blocate de SIS în luna martie curent. SIS a dispus închiderea celor cinci site-uri, motivând că „promovează informații false în domeniul ce afectează securitatea națională, în condițiile stării de urgență”. Ordinul ce conţine indicații cu caracter obligatoriu a fost transmis furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca, în condițiile legii, imediat accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menționate.
Precizăm că în ancheta Televiziunile „cu nouă vieți” ale Partidului Șor și PSRM jurnaliștii CIJM au arătat cum Sputnik Moldova și-a continuat activitatea și după ce site-ul a fost blocat de Serviciul de Informații și Securitate, la fel ca și alte instituții media cărora li s-a interzis să activeze.
Începând din 2022, Consiliul Europei a suspendat activitățile de radiodifuziune și licențele mai multor canale de dezinformare sprijinite de Kremlin:
- Sputnik și filialele sale, inclusiv Sputnik Arabic
- Russia Today și filialele sale
- Rossiya RTR/RTR Planeta
- Rossiya 24/Russia 24
- Rossiya 1
- TV Centre International
- NTV/NTV Mir
- REN TV
- Pervyi Kanal
- Oriental Review
- Tsargrad
- New Eastern Outlook
- Katehon
Aceste canale mass-media au fost utilizate de guvernul rus ca instrumente de manipulare a informațiilor și de promovare a dezinformării cu privire la invadarea Ucrainei, inclusiv de propagandă, cu scopul de a destabiliza țările învecinate cu Rusia, precum și UE și statele sale membre.
De asemenea, Uniunea Europeană a impus sancțiuni organizațiilor mass-media și persoanelor care poluează spațiul public cu dezinformare.