Close Menu
politics.md
    Facebook X (Twitter) Instagram
    politics.md
    • POLITICĂ
    • AUTORITĂȚI
    • GEOPOLITICA
    • EXPERȚI
    • ANALITICA
    • Română
    Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
    politics.md
    Acasă » Ce spune președinta Maia Sandu despre eventualitatea unui război
    POLITICĂ

    Ce spune președinta Maia Sandu despre eventualitatea unui război

    28 ianuarie 2022Niciun comentariu
    Share
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    În contextul situației tensionante din regiune, președintele Maia Sandu le sugerează cetățenilor să fie alerți, dar să nu cadă pradă panicii. Șefa statului spune că Republica Moldova este o țară pașnică și nu-și dorește implicarea în conflicte externe. Președintele spune că în contextul disensiunilor actuale dintre Rusia și NATO, subiectul retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană devine mult mai sensibil, notează IPN.

    Președintele Maia Sandu spune că tensiunea crescândă de la hotarul ruso-ucrainean trezește multă îngrijorare la Chișinău. Instituțiile de forță ale țării sunt mobilizate, astfel încât să față unei situații de criză. Totuși, șefa statului și-a exprimat speranța că rațiunea și dialogul vor prevala în discuțiile dintre Rusia și NATO, fiind evitat un potențial conflict militar.

    „Nu este un secret că Republica Moldova este foarte vulnerabilă și, evident, consecințele ar fi dificile pentru țară. Pornind de la resursele pe care le avem, încercăm să pregătim anumiți pași, planuri de acțiuni, astfel încât să avem activități coordonate. Coordonate pe intern, în primul rând, dar coordonate și pe extern. Pentru ca într-o situație de urgență care poate fi declanșată de o criză externă să apelăm pe intern la instituțiile noastre care trebuie să se mobilizeze. Lucrăm acum la asta, ca să ne asigurăm că fiecare știe ce are de făcut. Și bineînțeles, există și posibilitatea ajutoarelor externe”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

    Președintele Maia Sandu spune că în eventualitatea unui război, Uniunea Europeană, partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova ar fi gata să ne ajute să facem față unei crize militare, la fel cum se întâmplă și în perioade pașnice.

    „Nu am discutat cu președintele Ucrainei. Am discutat cu Uniunea Europeană, în primul rând. Aș vrea ca cetățenii să fie alerți, dar în același timp să nu fie panicați. Pentru că eu cred că există, în continuare, șansa unei soluții diplomatice. Trebuie să ne informăm din surse credibile, pentru că un risc foarte mare este dezinformarea și manipularea. Noi suntem o țară pașnică și ne dorim să ne fie respectat dreptul la pace, noi nu reprezentăm niciun pericol pentru alte țări. Avem nevoie de liniște și pace, ca să ne concentrăm pe agenda internă”, a mai spus Maia Sandu.

    Acum două zile, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei retragerea trupelor ruse din Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Maia Sandu spune că același mesaj îl au și autoritățile de la Chișinău în dialogul cu Rusia.

    „Avem sprijin din partea partenerilor de dezvoltare de mulți ani pe subiectul retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, dar, din păcate, acest sprijin extern nu s-a materializat. Acum lucrurile sunt și mai complicate. Noi vom insista, vom continua să cerem ca trupele ruse să părăsească Republica Moldova. Acesta este un subiect important de pe agenda cu Federația Rusă”, a spus președintele Republicii Moldova.

    Recent, grupul operativ al trupelor ruse din Transnistria (GOTR), dislocat ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, a desfășurat exerciții militare în stânga Nistrului. Potrivit presei ruse, în cadrul acestor exerciții, a fost testat gradul de „pregătire pentru luptă”.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleMinisterul Sănătății bate noi recorduri la prostie. Ce indicații a dat către toți medicii. Ceban: „Ministerul Absurdului”
    Next Article SUA cer reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta situația din Ucraina

    POSTĂRI ASEMĂNATOARE

    Ziua Națională a Portului Popular va fi celebrată la Orhei printr-un eveniment grandios

    28 iunie 2025

    Dorin Recean efectuează o vizită în Orhei: Ce include agenda

    26 iunie 2025

    Planul economic al PSDE: șase piloni pentru dezvoltarea economică și integrarea europeană

    24 iunie 2025

    Comments are closed.

    caută
    RLIVE TV

    Articole recente
    AUTORITĂȚI

    Locuitorii din Glodeni cer relansarea centralei de la Cuciurgan și alegeri corecte pe ambele maluri ale Nistrului

    5 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Stela Onuțu, Partidul Nostru, vicepreședinte CALM: Reforma administrativă este necesară, dar nu impusă, ci discutată cu oamenii în teritoriu!

    5 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Directorul SIS, hărțuit de Maria Olar la Parlament

    5 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Renato Usatîi, despre Festivalul Absolvenților 2025, care a adunat un număr record de oameni, dar și despre atacurile politice, minciunile și dezinformările

    5 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Alexandr Stoianoglo, în Vărvăreuca: Moldova nu se conduce cu discursuri în engleză și miniștri care văd satele doar din avion

    5 iulie 2025

    …

    CATEGORII
    • ANALITICA
    • AUTORITĂȚI
    • EXPERȚI
    • GEOPOLITICA
    • POLITICĂ
    • ARHIVĂ
    • PARTIDE
    • CONTACTE

    © 2025 - Politics of Moldova

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.