Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a decretului Maiei Sandu prin care a fost demis Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general al R. Moldova. Decizia a fost luată de președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, la 6 noiembrie. Curtea Constituțională concluzionează că autorii sesizării nu au prezentat suficiente argumente.
„Analizând argumentele prezentate în susținerea cererii de suspendare, Președintele Curții observă că autorii nu au prezentat niciun argument privind riscurile afectării vreunui domeniu stabilit de Legea cu privire la Curtea Constituțională și Codul jurisdicției constituționale prin Decretul contestat. Prin urmare, Președintele respinge cererea formulată”, se arată în hotărârea Curții Constituționale.
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a contestat în instanța de judecată decretul semnat de președinta Maia Sandu prin care acesta a fost eliberat din funcție. Cererea a fost depusă la Judecătoria Chișinău, la data de 30 octombrie. Dosarul a fost creat, dar deocamdată nu a fost stabilită data primei ședințe.
Procurorul general în demisie Alexandr Stoianoglo susținea anterior, la emisiunea Puterea a Patra de la postul nostru de televiziune, că nu mai speră să fie repus în funcție, după ce președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care îl destituie din funcția de șef al Procuraturii Generale, în ciuda deciziei Curții Europeană a Drepturilor Omului. Chiar și așa, Stoianoglo spunea că va merge în judecată, pentru a-și face dreptate.
(Alexandr Stoianoglo)
„Nu suntem naivi. Înțelegem căm pe perioada actualei guvernări sau a domniei Maiei Sandu, nu o să fiu restabilit, chiar dacă o să fie deciza instanței de judecată. Noi suntem moldoveni, doar vorbim despre promovarea valorilor, dar mereu căutăm o cale prin care să ocolim legislația”.
Procurorul general demis anunță că, chiar și așa, va merge în judecată pentru a cere anularea decretului șefei statului, Maia Sandu, prin care a fost destituit din funcție.
(Alexandr Stoianoglo)
„Noi considerăm că, dacă în privința mea sau o oricărei persoane a fost emis un act administrativ cu încălcarea evidentă a legislației, suntem obligați să atacăm decizia în instanța de judecată. Atunci, încălcarea va fi depistată, restabilită și noi obținem o decizie comodă pentru noi, în interesele noastre, fără careva dubii. Întrebarea este numai când asta se va întâmpla.
Întrebat dacă își va depune dosarul pentru un nou mandat de procuror general, după ce Consiliul Superior al Procurorilor a demarat un concurs în acest sens, Stoianoglo nu a confirmat, dar nici nu a infirmat că ar putea să o facă acum sau în viitor.
(Alexandr Stoianoglo)
„Nu cred ca trebuie să mergi de 2 ori în aceleași ape. În primul rând, eu am avut un mandat de 7 ani și chiar dacă nu va fi schimbarea puterii anul viitor, puterea asta nu va fi veșnică. Asta nu înseamnă că voi reveni în funcție pentru răzbunare. Spre deosebire de ei, voi respecta legislația”
Amintim că, pe 24 octombrie, CtEDO a publicat o decizie prin care Moldova trebuie să-i plătească lui Stoianoglo 3.600 euro drept despăgubire prejudiciului moral cauzat, după ce i-ar fi încălcat drepturile la un proces echitabil, atunci când a fost revocat din funcția de procuror general.
În reacția la decizia CtEDO, Ministerul Justiției a anunțat că statul va achita despăgubirile, după intrarea în vigoare a hotărârii în următoarele trei luni.