Close Menu
politics.md
    Facebook X (Twitter) Instagram
    politics.md
    • POLITICĂ
    • AUTORITĂȚI
    • GEOPOLITICA
    • EXPERȚI
    • ANALITICA
    • Română
    Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
    politics.md
    Acasă » Cazuri de trădare de patrie în 2024
    AUTORITĂȚI

    Cazuri de trădare de patrie în 2024

    3 ianuarie 2025Niciun comentariu
    Share
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    În 2024, fenomenul trădării de patrie a pătruns adânc în instituțiile statului, iar procurorii și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au deconspirat mai multe cazuri de mare amploare, implicând funcționari cu acces la informații secrete.

    Unul dintre cele mai răsunătoare dosare a fost cel al șefului suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, și al unui ofițer al Poliției de Frontieră, reținuți pentru trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Cei doi sunt acuzați că au furnizat serviciilor secrete ruse informații sensibile, în schimbul unor recompense financiare. Tot în 2024, a izbucnit și un scandal de spionaj militar, în care a fost implicat fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan. În paralel, fostul deputat Igor Bolboceanu, condamnat pentru trădare de patrie, a fost reabilitat și va primi despăgubiri de aproape 1,7 milioane de lei din partea statului.

    Cazul Creangă

    Ion Creangă, șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, a fost reținut pe 31 iulie 2024 împreună cu un ofițer al Poliției de Frontieră. Acuzat de trădare de patrie și complot împotriva Moldovei, Creangă a fost prins în flagrant în timpul unei întâlniri secrete cu un asistent al unui angajat militar al ambasadei Federației Ruse. În timpul acestei întâlniri, Creangă a primit 500 de dolari, iar în urma perchezițiilor la domiciliul său au fost găsiți alți 1.000 de dolari. În schimbul recompenselor financiare, Creangă ar fi transmis informații sensibile, inclusiv despre măsurile de apărare ale Moldovei, colaborarea în domeniul securității cu alte state, și proiectele de apărare ale țării. Aceleași informații secrete au fost folosite în cadrul procesului judiciar, fiind confirmate de dovezi și imagini surprinse în timpul investigațiilor. Potrivit Codului Penal, trădarea de patrie în aceste circumstanțe se pedepsește cu închisoare de la 15 la 20 de ani.

    Ofițerul de frontieră

    Un alt suspect, ofițerul de la Poliția de Frontieră, a fost implicat într-o serie de întâlniri secrete cu același angajat al ambasadei ruse, întâlniri la care a participat și soția acestuia. Conform anchetei, soția polițistului a transmis o cartelă telefonică primită de la diplomat pentru a facilita comunicarea criptată între soțul său și angajatul ambasadei. Soția a fost, de asemenea, trimisă în judecată pentru complicitate în comiterea unui complot împotriva Moldovei. Infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la cinci la zece ani.

    Cazul Gorgan

    Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, este acuzat că a transmis informații secrete serviciilor de spionaj ruse. Conform unei investigații realizate de The Insider, Gorgan a avut contacte frecvente cu colonelul Alexey Makarov din cadrul GRU, oferind informații despre situația politică din Moldova și despre activitățile militare ale Ucrainei. Mesajele lui Gorgan au inclus detalii despre intențiile Ucrainei de a achiziționa avioane MIG-29 din Moldova și despre transporturile de combustibil de pe teritoriul țării, informații ce au fost folosite în scopuri ostile împotriva securității statului. Gorgan a fost demis de Președintele Maia Sandu, iar distincțiile și gradele sale militare au fost retrase.

    Cazul Bolboceanu

    Iurie Bolboceanu, fost deputat, a fost condamnat în 2018 la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie, fiind acuzat că a transmis informații secrete către Federația Rusă. După retragerea acuzațiilor de către procurori și reabilitarea sa, Bolboceanu va primi aproape 1,7 milioane de lei despăgubiri pentru perioada de detenție. În 2023, acesta a declarat intenția de a cere despăgubiri morale și a cerut pedepsirea procurorului care a fabricat dosarul împotriva sa.

    Noi reglementări pentru trădarea de patrie

    În iunie 2024, Parlamentul a aprobat un amendament care extinde noțiunea de „trădare de patrie” în Codul Penal. Noile reglementări includ definirea mai clară a infracțiunilor care constituie trădare de patrie, precum spionajul, divulgarea secretului de stat și ajutorul acordat pentru desfășurarea de activități ostile împotriva securității statului. Aceste modificări vin în contextul în care autoritățile doresc să întărească legislația privind securitatea națională și combaterea trădării de patrie.

    sursa

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous Article48 de agricultori din Moldova au depus cereri pentru granturi
    Next Article Criza energetică din Transnistria: Întreprinderile industriale se închid

    POSTĂRI ASEMĂNATOARE

    UE va lupta cu dezinformarea din Republica Moldova și Ucraina. Cât va costa noul centru al Observatorului european

    15 iulie 2025

    Premierul Ucrainei, Denis Șmîgal, și-a anunțat demisia

    15 iulie 2025

    Maia Sandu a înmânat drapelul național sportivilor care vor reprezenta Moldova la Festivalul Olimpic al Tineretului European

    15 iulie 2025

    Comments are closed.

    caută
    RLIVE TV

    Articole recente
    AUTORITĂȚI

    UE va lupta cu dezinformarea din Republica Moldova și Ucraina. Cât va costa noul centru al Observatorului european

    15 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Premierul Ucrainei, Denis Șmîgal, și-a anunțat demisia

    15 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Maia Sandu a înmânat drapelul național sportivilor care vor reprezenta Moldova la Festivalul Olimpic al Tineretului European

    15 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Blocul „Victorie” a depus documentele la CEC pentru a fi înregistrat ca participant la alegerile parlamentare

    15 iulie 2025

    …

    GEOPOLITICA

    Franța avertizează asupra riscului unei confruntări militare cu Rusia în următorii 3–5 ani

    15 iulie 2025

    …

    CATEGORII
    • ANALITICA
    • AUTORITĂȚI
    • EXPERȚI
    • GEOPOLITICA
    • POLITICĂ
    • ARHIVĂ
    • PARTIDE
    • CONTACTE

    © 2025 - Politics of Moldova

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.