politics.md
    Facebook Twitter Instagram
    politics.md
    • PARTIDE
    • POLITICIENI
    • PARLAMENT
    • GUVERN
    • GEOPOLITICA
    • EXPERȚI
    Facebook
    politics.md
    Acasă » Câți fermieri vor beneficia de compensarea integrală a accizei la motorină
    GUVERN

    Câți fermieri vor beneficia de compensarea integrală a accizei la motorină

    7 iulie 2022Niciun comentariu
    Share
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Producătorii agricoli micro, mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei la motorina utilizată de la începutul anului curent, în valoare de până la 100% sau 2.980 de lei/tonă, prevede o decizie aprobată de Executiv.

    Totodată, se va achita integral acciza la motorină pentru toate tipurile de exploatații din sectorul zootehnic. Producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 de lei/tonă.

    În acest scop, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor fi alocați suplimentar 120 de milioane de lei. Astfel, Fondul pentru rambursarea integrală a accizei pentru producătorii agricoli va constitui circa 320 de milioane de lei, estimează Ministerul Agriculturii.

    Solicitanții de compensații vor putea depune pe parcursul anului două dosare la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură sau câte un dosar per semestru.

    Pentru primul semestru termenul de depunere a solicitărilor este 15 august, iar pentru semestrul II – 15 noiembrie și acesta cuprinde perioada 1 iulie – 15 noiembrie.

    Plafonul maxim pentru un beneficiar este de 200 de mii de lei anual, dublu față de prevederile anterioare. Astfel, noile modificări vor permite producătorilor agricoli mici și mijlocii să efectueze lucrări mecanizate pe circa 800 ha, susține Ministerul Agriculturii.

    Modificările au fost efectuate în contextul scumpirii motorinei, atât în plan internațional, cât și național.

    Sursele financiare prevăzute pentru compensarea accizei la motorină vor asigura producătorii cu mijloacele financiare necesare pentru efectuarea lucrărilor agricole de sezon și întreținerea întreprinderilor zootehnice, spun autorii.

    Potrivit Legii privind întreprinderile mici și mijlocii:

    • Întreprinderea micro este cea care are până la nouă angajați, cifră anuală de afaceri de până la nouă milioane de lei și active totale de până la nouă milioane de lei.
    • Întreprinderea mică are 10-49 de angajați, cifră anuală de afaceri de până la 25 de milioane de lei și active totale de până la 25 de milioane de lei.
    • Întreprinderea mijlocie are 50-249 de angajați, cifră anuală de afaceri de până la 50 de milioane de lei și active totale de până la 50 de milioane de lei.

    Câtă motorină consumă agricultorii

    Conform calculelor estimative pentru sectorul agrar, în anul 2022 sunt necesare 197.830 de tone de motorină, din care 179.640 de tone pentru sectorul vegetal și 18.190 de tone pentru sectorul zootehnic.

    Acest volum de motorină reprezintă mai puțin de o treime din consumul anual de acest tip de combustibil în Republica Moldova.

    Potrivit Ministerului Agriculturii, cu această cantitate pot fi prelucrate circa 1,6 milioane de hectare de terenuri agricole.

    Estimările autorităților arată că de compensații ar urma să beneficieze 13.962 de producătorii agricoli micro, mici și mijlocii, care prelucrează circa 545.834 de hectare de terenuri agricole.

    Menționăm că în alt proiect al Ministerului Agriculturii se prevedea că suma compensației nu poate depăși 100.000 de lei per gospodărie agricolă, suma totală prevăzută fiind de 200 de milioane de lei, inclusiv 30% din valoarea ei pentru sectorul zootehnic.

    Acum suma a fost majorată la 200.000 de lei și, prin urmare, suportul anunțat de autorități ar urma să asigure compensarea a circa 252 de lei per hectar (2,52 lei per litru de motorină).

    Necesarul mediu pentru prelucrarea unui hectar de teren agricol este estimat la 100 de litri de motorină. La un preț de 32,32 lei luat în calcul de Ministerul Agriculturii, compensația va acoperi circa 7,8% din costul motorinei.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleCând vor începe negocierile de aderare a R. Moldova la UE
    Next Article Noul Cod deontologic al angajatului CNA, votat de Parlament

    POSTĂRI ASEMĂNATOARE

    Criza de la ”Apă-Canal Chișinău”, în atenția Consiliului Europei

    22 martie 2023

    Ana Revenco a spus cînd va fi activ regimul de control comun la vama Leușeni

    22 martie 2023

    Dorin Recean a discutat cu oficialii BERD despre noi inițiative de creștere economică a țării

    22 martie 2023

    Leave A Reply Cancel Reply

    RLIVE TV

    Articole recente
    POLITICIENI

    Primarul Chișinăului la Strasbourg a discutat cu delegația olandeză despre reforma administrației publice locale. Ce răspuns a primit

    23 martie 2023

    …

    GEOPOLITICA

    Curtea Penală Internaţională a fost vizată de „ameninţări” ruse după ce a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin

    22 martie 2023

    …

    POLITICIENI

    Ion Ceban, prezent a doua zi de ședințe și sesiuni la Strasbourg: Care e poziția s-a față de reforma APL-urilor

    22 martie 2023

    …

    POLITICIENI

    Pavel Filip s-a lăsat de politică. Cu ce se ocupă fostul premier

    22 martie 2023

    …

    POLITICIENI

    Ion Ceban a discutat despre colaborarea dintre autoritățile locale și centrale, la Strasbourg

    22 martie 2023

    …

    Categorii
    • EXPERȚI
    • GEOPOLITICA
    • GUVERN
    • PARLAMENT
    • PARTIDE
    • POLITICIENI

    © 2021 - Politics of Moldova

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.