Blocul „Victorie” s-a adresat Curții de Apel Chișinău cu o acțiune împotriva Comisiei Electorale Centrale, prin care a contestat refuzul de înregistrare la alegerile parlamentare din toamnă. Reprezentanții blocului susțin că decizia CEC este ilegală, încalcă Constituția și reprezintă o comandă politică.
Reprezentanții blocului au subliniat că toate documentele prevăzute de Codul Electoral au fost depuse la timp și în volum deplin. Cu toate acestea, CEC a refuzat înregistrarea fără o justificare juridică clară, invocând interpretări care nu au putere legală.
Unul dintre pretextele formale invocate pentru refuz este presupusa „similaritate” între denumirea blocului „Victorie – Победа” și cea a unui partid. Această afirmație nu corespunde realității. Mai mult, CEC a mai înregistrat anterior alianțe în ale căror denumiri apăreau termeni identici.
De asemenea, în decizie sunt menționate evenimente publice organizate la Moscova. CEC le-a calificat ca fiind finanțare externă indirectă. „CEC a echivalat evenimentele publice de la Moscova cu „finanțare externă” – fără niciun fel de dovezi și fără o decizie judecătorească. Toate acțiunile de creare a blocului au avut loc la Chișinău – oficial și conform legii”, au subliniat reprezentanții „Victorie”.
Comisia a invocat inclusiv aspecte de politică externă și date istorice, care nu țin de competența sa și nu pot constitui temei pentru refuzul înregistrării.
Autoritățile au încercat să obstrucționeze până și depunerea reclamației, deși toate procedurile legale au fost respectate. „Am informat din timp primăria că vom merge împreună cu colegii să depunem documentele la Curtea de Apel. Nu a fost un protest, ci o adunare pașnică”, a declarat Alexei Lungu, liderul partidului „Șansă”, care face parte din blocul „Victorie”.
În fața clădirii Curții de Apel au fost prezenți susținători ai blocului. Potrivit reprezentantului blocului Vitali Mihailov, polițiști în civil au oprit un participant care avea o boxă audio. Când s-a apropiat de el Alexei Lungu, poliția a început să aplice forța.
„La rugămintea noastră de a aștepta avocatul, poliția a reacționat agresiv. Eu personal am fost lovit, mi-a fost afectată o coastă. Polițiștii nu explicau nimic, doar vorbeau permanent la telefon cu cineva. Ai impresia că și poliția este de buzunar, iar ordinele le primesc direct prin telefon”, a declarat Vitali Mihailov.
În consecință, lui Alexei Lungu i s-a făcut rău și a fost transportat la spital. Dar și acolo au venit polițiștii cu o citație. „În țară crește criminalitatea, copiii mor pe drumuri, iar poliția luptă cu opoziția și împiedică până și simpla depunere a unor acte în instanță. Discutăm deja cu juriștii posibilitatea inițierii unui dosar penal pentru folosirea forței și exercitarea presiunii – avem toate temeiurile”, a spus Alexei Lungu.
Și președintele grupului parlamentar „Victorie”, Vasile Bolea, a vorbit despre abuzurile poliției.
„Când am ajuns la Curtea de Apel, erau deja mulți polițiști. A început o busculadă. Noi doar voiam să depunem actele. Aceasta este realitatea în care trăim: chiar și dreptul la apărare în instanță e suprimat de autorități”, a declarat Vasile Bolea.
În cadrul mitingului din fața instanței, el a adăugat că blocul va lupta până la capăt. „Pe 28 septembrie vom avea o șansă unică de a opri haosul instaurat de această guvernare. Fără luptă nu există victorie”, a afirmat Vasile Bolea.








