Blocarea de către Ungaria a ajutorului european de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, dar și derapajele continue ale Budapestei de la regulile democratice au readus în atenție, la Bruxelles, posibilitatea activării Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, scrie Rador. Acesta prevede că unei țări care încalcă grav și în mod repetat principiile care stau la baza UE i se pot suspenda drepturile care derivă din calitatea de membru, inclusiv cel de a vota în cadrul Consiliului European.
Comisia Europeană a deschis până acum toate căile de atac pentru a corecta derapajele Ungariei de la democrație: infringementul, rapoarte negative în privința statului de drept, inclusiv blocarea fondurilor europene în valoare de 21 de miliarde de euro.
Ultima măsură, și cea mai dură, ar fi activarea Articolului 7 din Tratatul European. Aceasta era discutată și în trecut, dar a devenit din ce în ce mai acută după ce Ungaria a început în mod repetat să blocheze diverse tipuri de ajutoare destinate Ucrainei.
Procedura de activare a Articolului 7 poate fi cerută oficial fie de Comisie, fie de două treimi din Consiliu. Votul final aparține însă Consiliului, cel care trebuie să aibă unanimitate, decizie care să fie apoi aprobată și de Parlamentul European.
Parlamentul European, prin diverse rezoluții, a solicitat de trei ori în ultimul an suspendarea Ungariei.