Pe data de 1 mai se împlinesc 20 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE. Din 2004, cetățenii din Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia și Slovenia fac parte din Uniunea Europeană. În 2007 li s-au alăturat România, Bulgaria și Croația.
Oportunitățile atât pentru oameni, cât și pentru afaceri au crescut. Piața europeană a devenit una dintre cele mai mari spații comerciale unice din lume. Datorită fondurilor europene s-au creat infrastructuri și conexiuni moderne, iar societatea a beneficiat de mai multe inovații, investiții, libera circulație a mărfurilor, serviciilor, capitalului și oamenilor.
Cheia succesului – adaptarea la rigorile din Uniunea Europeană
Noile state membre au trebuit să se adapteze la standardele europene în toate domeniile, pentru a putea beneficia de oportunități și a face față concurenței crescute de pe piață. Uniunea Europeană a fost și rămâne pregătită pentru a asigura corectitudinea acestor procese și a oferi sprijin financiar și de consultanță, pentru ca noii săi membri să nu rămână în urmă.
În medie, 79% dintre cetățenii statelor care au aderat în 2004 la UE consideră că țara lor a beneficiat de oportunitățile europene. Totodată, 70% dintre cetățenii celor 15 state membre ale UE în 2004 consideră că aderarea a adus beneficii comunității.
Beneficiile pentru oameni
În ultimii 20 de ani, Uniunea Europeană a înregistrat progrese semnificative cu privire la drepturile sociale, sănătatea și protecția mediului, managementul deșeurilor, drepturile consumatorilor și siguranța produselor, contribuind la îmbunătățirea calității generale a vieții.
Din 2004, peste 2,7 milioane de tineri din cele 10 state membre au a participat la programul Erasmus+.
Timp de 20 de ani, speranța medie de viață în UE a crescut de la 75 la 79 de ani. Cetățenii statelor care au aderat la comunitate în 2004 au devenit satisfăcuți de nivelul lor de trai, indicatorul ridicându-se de la 68% la 89%, potrivit Eurobarometrului.
Salariile reale s-au dublat față de 2004, iar nivelul sărăciei a fost redus la jumătate. Din cele 26 de milioane de noi locuri de muncă, care au apărute în întreaga Uniune în 20 de ani, circa șase milioane au fost create în țările care au aderat la UE în 2004.
Nivelul de excluziune socială a scăzut de la 37% în 2005 la 17% în 2020. Numărul de copii expuși riscului sărăciei a ajuns de la 41% la 17% în aceeași perioadă.
Investițiile, industria și economia din UE
Accesul la o piață unică mai mare a adus beneficii industriilor. Între 2004 și 2022, Slovacia și-a dublat producția de metale, iar Cehia – cea de produse din hârtie.
Prin Politica Agricolă Comună, UE a contribuit la modernizarea agriculturii și sectorului alimentar în statele care au aderat la comunitate în 2024.
Peste 280 de produse din cele 10 țări au fost adăugate pe lista UE de produse cu denumiri de origine protejate.
Cu sprijinul finanțării europene, lungimea autostrăzilor s-a triplat în Polonia, Ungaria și Slovacia în ultimele două decenii. Din 2004, rețeaua feroviară a Lituaniei s-a extins cu 200 de kilometri.
Din 2004, comerțul internațional global al UE s-a extins cu trei trilioane de euro, ajungând la cinci trilioane de euro în 2023.
Succesul pe care îl poate repeta Moldova
Extinderea UE în 2004 a fost o poveste de succes. Comunitatea a devenit mai solidară, a promovat prosperitatea și democrația și s-a transformat într-un jucător geopolitic puternic.
Noile state membre fac față provocărilor europene și globale. În timp ce criza financiară, pandemia, războiul din Ucraina și ostilitățile din Occident au testat unitatea europeană, iar UE a reușit să ofere răspunsuri și rezultate, devenind mai puternică.
Moldova, după ce a deschis negocierile de aderare la UE, poate deveni încă una dintre poveștile de succes ale Uniunii Europene. Cetățenii țării noastre deja călătoresc fără vize în statele membre, iar oamenii de afaceri își exportă produsele și cuceresc piețele din Europa.
Uniunea Europeană investește în inovarea Moldovei. Afacerile, domeniul social și autoritățile beneficiază de sprijinul statelor membre, fie financiar, fie la nivel de expertiză, iar odată cu aderarea planificată pentru 2030, acest ajutor va fi extins.
Mii de tineri moldoveni studiază în Europa. Datele din 2023 ale Eurostat arată că 14.500 de cetățeni ai țării noastre își fac studiile în Uniunea Europeană. România, Germania, Franța, Bulgaria. Danemarca, Italia, Cehia sau Austria sunt statele pe care le aleg cel mai des moldovenii pentru a merge la învățătură. Oportunitățile pentru ei vor deveni mai variate imediat ce țara noastră va adera la UE.
Prestigiul Moldovei crește pe măsură ce ne apropiem de UE
Țara noastră deja a început să își scrie istoria de succes, după ce a cerut aderarea și i-au fost deschise negocierile. Liderii de la Chișinău sunt primiți de înalți oficiali europeni, iar primele persoane și șefii de stat din UE vin tot mai des în Republica Moldova.
Summitul din 2023, desfășurat la Bulboaca, a făcut deja istorie și a crescut reputația Moldovei în fața țărilor membre ale Uniunii Europene. Pentru prima dată în istoria independenței sale, Moldova a primit în vizită într-o singură zi aproape 50 de oficiali străini de rang înalt.