Lupta pentru Palatul Cotroceni s-a resetat complet după anularea alegerilor prezidențiale, prin decizia Curții Constituționale.
Vor mai candida toți cei 14 concurenți care s-au aliniat la start pentru 24 noiembrie? Cine va ieși din cursă și ce surprize vor fi? Multe răsturnări de situație pot să aibă loc până în primăvară când vor avea loc alegerile prezidențiale.
PSD, fără alte opțiuni. Marcel Ciolacu ar putea candida din nou
PSD a câștigat cele mai multe voturi la alegerile parlamentare. Candidatul PSD la alegerile prezidențiale din primul tur a fost Marcel Ciolacu. El a obținut cel mai mic scor din istorie pentru un social-democrat, în primul tur al prezidențialelor. Cu toate acestea, în PSD pare să nu existe un candidat mai bun în momentul de față.
Dacă Marcel Ciolacu va fi premierul viitorului Guvern, e posibil ca cei de la PSD să găsească un alt candidat pentru prezidențiale.
PNL – Nicolae Ciucă sau Ilie Bolojan
În primul tur, pe 24 noiembrie, PNL l-a avut candidat pe Nicolae Ciucă. Greu de crezut că acesta ar mai putea intra într-o nouă cursă pentru prezidențiale, dat fiind scorul mic obținut, sub 10%.
Ilie Bolojan ar putea să fie alegerea liberalilor. Dar, în momentul de față, nici Ilie Bolojan nu e agreat de toată lumea din PNL. Pot să apară, până în primăvară, și alte nume.
De asemenea, și Ilie Bolojan poate să spere că ar putea fi propunerea de premier a PNL.
USR – Elena Lasconi sau Nicușor Dan
La primul tur al prezidențialelor, Elena Lasconi a făcut o figură mult peste procentul partidului. S-a calificat chiar în turul doi și era la un pas să câștige alegerile prezidențiale.
Pe lângă Elena Lasconi, mai apare un nume care nu este propus din interiorul USR, ci de ONG-uri: Nicușor Dan. Acesta este asimilat de întregul electorat cu USR. Dacă Nicușor Dan se decide să intre în cursă, va intra din partea USR sau ca independent?
Geoană, Diaconescu și Hunor au rupt din voturile candidaților pro-europeni
Mircea Geoană, Cristian Diaconescu și Keleman Hunor sunt cei trei candidați care au obținut procente nici prea mici, nici prea mari, dar care au rupt din voturile candidaților pro-europeni. Mai ales, din cei de dreapta. Vor mai candida ei sau vor lăsa culoarul liber pentru o coaliție a forțelor de dreapta?
Ludovic Orban se retrăsese din cursa electorală în favoarea Elenei Lasconi. E greu de crezut că va mai intra în această cursă.
Partidele suveraniste – George Simion/Călin Georgescu
Candidatul AUR anunțase deja că îl sprijină pe Călin Georgescu în turul doi. Rămâne de văzut dacă mai intră George Simion în cursa din primăvară sau îl va susține pe Călin Georgescu.
Diana Șoșoacă a fost eliminată din cursa electorală, înainte de a începe bătălia, de o decizie a CCR având în vedere declarațiile sale considerate a aduce atingere suveranității statului român și democrației. Călin Georgescu ar putea și el să fie eliminat printr-o decizie CCR.
Cine au fost cei 14 candidați pentru prezidențialele din 24 noiembrie
- Elena-Valerica Lasconi (USR)
- George-Nicolae Simion (AUR)
- Ion-Marcel Ciolacu (PSD)
- Nicolae-Ionel Ciucă (PNL)
- Kelemen Hunor (UDMR)
- Mircea-Dan Geoană (independent)
- Ana Birchall (independentă)
- Alexandra-Beatrice Bertalan Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Națională)
- Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
- Ludovic Orban (Forța Dreptei)
- Călin Georgescu (independent)
- Cristian Diaconescu (independent)
- Cristian-Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
- Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)