UE a aprobat noi sancțiuni și a extins lista politicienilor moldoveni care ar fi afiliați Kremlinului. Este vorba despre liderii partidelor care au creat, acum doi ani la Moscova, Blocul Victorie. Aceștia sunt bănuiți de acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Mai exact, de cumpărarea voturilor și încercarea de influențare a rezultatelor prezidențialelor și referendumului din toamna trecută. Politicienii pro-ruși vizați nu au reacționat deocamdată și nu au răspuns la apelurile noastre.
În lista sancțiunilor UE, care a fost actualizată și aprobată astăzi de ambasadorii europeni, se regăsesc în mare parte liderii partidelor care în vara lui 2023 au creat, într-o ceremonie solemnă la Moscova, Blocul Victorie.
Este vorba despre Vadim Grozavu, liderul Partidului „Victorie”, Alexei Lungu, liderul Partidului „Șansă”, primărița de Orhei, Tatiana Cociu, Victoria Furtună, lidera Partidului „Moldova Mare”, dar și deputații și membrii formațiunii „Renaștere”, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan. Ultimii, au fost condamnați în această primăvară, la 12 și, respectiv, 6 ani de închisoare cu executare, pentru finanțare ilegală a partidelor politice, dar au reușit să fugă și să se ascundă în regiunea transnistreană.
Astfel, politicienii vizați vor avea interdicția de intrare în blocul comunitar, inclusiv în scopuri politice, iar averile lor din țările membre UE vor fi înghețate.
Pe lista organizațiilor nou sancționate se numără și compania rusă A7, deținută de Ilan Șor. UE spune că prin intermediul acesteia s-ar fi cumpărat voturi la prezidențialele și referendumul din toamna trecută. Pe lista organizațiilor se regăsește și Bocul Victorie.
Decizia ar urma să fie confirmată la reuniunea miniștrilor de Externe a statelor membre UE, planificată pentru 15 iulie.
Reprezentanții blocului nu au reacționat deocamdată, iar Alexei Lungu și Victoria Furtună nu au răspuns la apelurile noastre. Acum trei zile, politicienii proruși menționați au participat la un nou congres organizat de Bocul Victorie la Moscova, iar ieri aceștia au revenit în Moldova. Ajunși la aeroport, ei s-au plâns că ar fi fost reținuți.
Pe lista europeană a celor sancționați pentru tentative de destabilizare a țării noastre au fost incluși anterior guvernatoarea autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, fugarul condamnat Ilan Șor, deputata Marina Tauber, dar și organizația Evrazia, folosită pentru promovarea intereselor Rusiei. Cei vizați neagă acuzațiile și cred că deciziile sunt politice. Anterior, Ilan Șor și Marina Tauber au contestat sancțiunile și la Curtea Europeană de Justiție, dar au pierdut procesele.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!