Pe 1 mai se împlinesc 21 de ani de la cel mai amplu val de extindere a Uniunii Europene, cunoscut sub numele de „extinderea Big Bang”. În 2004, zece state au aderat la UE: Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Cipru și Malta.
Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a subliniat că aceste țări au demonstrat prin progresul lor că Uniunea Europeană oferă un viitor mai bun, inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova.
„Toate cele zece state care au aderat în 2004 au înregistrat creșteri economice, un nivel de trai mai ridicat, precum și oportunități economice mult mai diversificate și consolidate. În acești 21 de ani, am învățat că UE este nu doar un spațiu al păcii, ci și al prosperității. Pentru Republica Moldova și Ucraina, aderarea la UE înseamnă un trai mai bun, oportunități pentru tineri și șansa de a reveni acasă, alături de cei dragi”, a declarat Gherasimov.
Conform unui studiu realizat de Institutul Economic Polonez, PIB-ul real pe cap de locuitor (ajustat la paritatea puterii de cumpărare) din țările Europei Centrale care au aderat în 2004 a crescut cu 27% mai mult față de un scenariu în care nu ar fi aderat la UE.
Această dezvoltare a fost impulsionată de fondurile europene, accesul la Piața Unică, atragerea investițiilor străine directe – care s-au multiplicat de 21 de ori – și integrarea în lanțurile globale de aprovizionare. De asemenea, au crescut indicii privind calitatea vieții, nivelul de educație și veniturile populației.
Ulterior, România și Bulgaria au aderat la UE în 2007, iar Croația în 2013, beneficiind de aceleași avantaje structurale și financiare.
Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată în 2022, iar în decembrie 2023, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare. În martie, UE a alocat 1,9 miliarde de lei pentru susținerea creșterii economice în Moldova – cel mai mare pachet de sprijin acordat vreodată țării. Acest ajutor va sprijini reformele, dezvoltarea economică și reziliența Moldovei în fața provocărilor generate de războiul din Ucraina și de presiunile externe.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!