Ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, a lansat un avertisment ferm la adresa Rusiei în cadrul discursului său anual susținut în fața Parlamentului de la Varșovia, subliniind riscurile legate de războiul din Ucraina și intensificarea tensiunilor de securitate în Europa de Est, informează AP.
Sikorski a inclus Republica Moldova printre țările vizate de ambițiile Rusiei, afirmând categoric că „nu veți mai conduce niciodată aici – nici la Kiev, nici la Vilnius, nici la Riga, nici la Tallinn, nici la Chișinău”, enumerând capitalele Ucrainei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei și Republicii Moldova.
Declarațiile sale au fost făcute în contextul unei evaluări generale a amenințărilor de securitate cu care se confruntă Polonia, un stat aflat pe flancul estic al NATO și unul dintre principalii susținători ai Ucrainei. Sikorski a subliniat riscurile extinderii agresiunii ruse, a insistat asupra necesității consolidării apărării europene și a subliniat importanța menținerii unității Occidentului.
Fără a-l numi direct, Sikorski a criticat și retorica mai conciliantă față de Moscova adoptată recent de președintele american Donald Trump, afirmând: „Nu ne permitem iluzii sau inacțiune. Nu ne permitem să fim singuri”.
În plus, șeful diplomației poloneze a transmis un mesaj dur către conducerea rusă: „Aveți 11 fuse orare și tot nu e suficient? Mai bine guvernați ce aveți, conform dreptului internațional.”
Sikorski a estimat că, după trei ani de conflict, Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, suferind pierderi considerabile, atât financiare, cât și umane. În schimb, a remarcat faptul că Ucraina a reușit să-și păstreze independența și guvernul legitim.
Polonia continuă să fie un susținător ferm al Ucrainei în războiul împotriva Rusiei, oferind sprijin militar, logistic și umanitar semnificativ. Ca membru NATO și vecină a Ucrainei, Polonia a furnizat arme (inclusiv tancuri, sisteme de apărare antiaeriană și muniție) și a servit drept principal hub pentru tranzitul ajutoarelor militare occidentale către Ucraina. De asemenea, Polonia a condus inițiative diplomatice pentru a mobiliza sprijinul internațional pentru Kiev și a adoptat o retorică fermă împotriva Rusiei, cerând sancțiuni dure și consolidarea flancului estic al NATO.
În 2024, Polonia a semnat un acord bilateral de securitate cu Ucraina, angajându-se să doboare rachete rusești care amenință spațiul său aerian, chiar și deasupra teritoriului ucrainean, și a testat o rachetă balistică în trei trepte, consolidându-și astfel poziția strategică în regiune.
Un incident semnificativ a avut loc pe 15 noiembrie 2022, când o rachetă a căzut în satul polonez Przewodów, aproape de granița cu Ucraina, ucigând doi civili polonezi. Inițial, s-a speculat că racheta ar fi fost rusească, dar investigațiile NATO și ale Poloniei au concluzionat că racheta ar fi fost, de fapt, ucraineană, lansată de sistemele de apărare antiaeriană pentru a intercepta un atac rusesc.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!