Close Menu
politics.md
    Facebook X (Twitter) Instagram
    politics.md
    • POLITICĂ
    • AUTORITĂȚI
    • GEOPOLITICA
    • EXPERȚI
    • ANALITICA
    • Română
    Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
    politics.md
    Acasă » Vlad Plahotniuc, învinuit în Rusia în dosarul Laundromat: Ce se întâmplă în R. Moldova?
    GEOPOLITICA

    Vlad Plahotniuc, învinuit în Rusia în dosarul Laundromat: Ce se întâmplă în R. Moldova?

    21 martie 2025Niciun comentariu
    Share
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Oligarhul Vlad Plahotniuc este învinuit în Rusia, în dosarul „Spălătoria rusească”, că a retras din sistemul bancar rusesc echivalentul a 2,4 miliarde de euro. În Republica Moldova, acesta nu are niciun statut în dosarul Laundromat, iar cauza este la faza urmăririi penale.

    La Moscova, pe 19 martie, a început procesul în lipsă a fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, oligarhul Vlad Plahotniuc, potrivit presei din Rusia, transmite Politics.md cu referire la tvrmoldova.md.

    Ancheta îl consideră pe Plahotniuc organizatorul unui grup criminal împreună cu proprietarul Moldindconbank SA, Veaceslav Platon. Dosarul penal împotriva lui Vladimir Plahotniuc implică patru episoade penale din iunie 2013 până la sfârșitul anului 2014.

    În Republica Moldova, Vlad Plahotniuc nu are niciun statut în dosarul Laundromat, iar cauza nu a fost trimisă în judecată. 

    Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei are un alt dosar împotriva lui Plahotniuc pentru contrabandă de droguri. Este vorba despre livrarea a 20 de kilograme de hașiș, achiziționate în vara anului 2015 la instrucțiunile unui politician moldovean din Maroc și livrate de acoliții săi la Moscova.

    Aceeași instanță judecătorească din Moscova l-a condamnat deja pe Veaceslav Platon, în lipsă, la 20 de ani de închisoare. În Republica Moldova, Veaceslav Platon este cercetat în cadrul dosarului „Laundromat”. 

    Potrivit Rise Moldova, „Spălătoria de bani” care a tranzitat Moldova a avut misiunea de a crea iluzia unor activități de afaceri pentru a justifica sursa de bani, susținută de o instanță de judecată care semna ordonanțe pentru a legaliza banii murdari. Afacerile erau firme-fantomă ce protejau proprietarii reali. 

    O tranzacție tipică începea cu două companii off-shore, de multe ori cu sediul în Marea Britanie, și cu adevărații lor proprietari ascunși în paradise fiscale. Companiile semnau un contract fals în care una cădea de acord să-i împrumute celeilalte sume mari de bani, chiar dacă în realitate nu a existat niciun împrumut.

    Paradisul fiscal ales în această operațiune a fost Belize, iar sumele implicate în fiecare tranzacție au fost uriașe, variind de la 100 la 800 milioane de dolari. Contractele, în fiecare caz, stipulează că datoria a fost garantată de către companii din Federația Rusă, aproape întotdeauna conduse de un cetățean moldovean, infiltrat pentru a face accesul în instanțele judecătorești din Republica Moldova.

    Următorul pas pentru compania „debitor” a fost de a refuza să ramburseze datoria companiei „creditor”, astfel transferând datoria pe seama companiilor rusești care au garantat împrumutul. Compania „creditor”, înainta o cerere în instanța de judecată din Republica Moldova, unde un judecător urma să emită o ordonanță de legalizare, datoria fiind la fel de reală și obligând firma rusească să o stingă.

    Apoi, firma din Rusia era obligată de un executor judecătoresc să transfere banii murdari într-un cont deschis de către compania „creditor”. Pentru fiecare caz, banii au fost transferați din Rusia către banca „Moldindconbank” – o instituție financiară conectată la unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din țară. 

    În cele din urmă, banii au fost transferați pe contul companiei „creditor”, care s-a aflat mereu la banca letonă Trasta Komercbanka.

    Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleVirgiliu Bîrlădeanu despre utilizarea de către Rusia a memoriei istorice în scopuri de manipulare
    Next Article Vladimir Putin emite un ordin împotriva ucrainenilor din Rusia: Detalii și implicați

    POSTĂRI ASEMĂNATOARE

    Opinia lui Anatol Țăranu: Prezidențialele din România și lecția pentru Republica Moldova

    9 mai 2025

    Mazeiks: Integrarea europeană a Moldovei depinde de votul cetățenilor

    9 mai 2025

    Dorin Recean și Marta Kos semnează Acordul pentru dezvoltarea Moldovei alături de UE

    8 mai 2025

    Comments are closed.

    caută
    RLIVE TV

    Articole recente
    SOCIAL

    Renato Usatîi împreună cu echipa și familiile lor au depus flori pe capul de pod Șerpeni. Partidul Nostru a organizat evenimente comemorative în toată țara

    9 mai 2025

    …

    SOCIAL

    9 Mai – Ziua în care comemorăm eroii și visăm la o Europă unită

    9 mai 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    9 Mai în Republica Moldova: Ziua Victoriei și Ziua Europei marcate prin ceremonii și mesaje de pace

    9 mai 2025

    …

    POLITICĂ

    Opinia lui Anatol Țăranu: Prezidențialele din România și lecția pentru Republica Moldova

    9 mai 2025

    …

    SOCIAL

    Moldova și România vor crea o arhivă vizuală comună

    9 mai 2025

    …

    CATEGORII
    • ANALITICA
    • AUTORITĂȚI
    • EXPERȚI
    • GEOPOLITICA
    • POLITICĂ
    • ARHIVĂ
    • PARTIDE
    • CONTACTE

    © 2025 - Politics of Moldova

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.