Oficialii americani și ruși au încheiat o rundă intensă de negocieri, menite să găsească o cale diplomatică pentru atenuarea tensiunilor, pe măsură ce Rusia amenință cu acțiuni militare în Ucraina. Aleksei Borovski, candidat în științe sociologice din Ucraina, spune, într-o analiză pentru Politics.MD, că ne putem aștepta la orice din acest moment.
„Primele consultări diplomatice specifice, al căror subiect sunt revendicările Rusiei privind securitatea europeană, au avut loc luni, 10 ianuarie, la Geneva. Apoi, pe 12 ianuarie, au avut loc consultări la Bruxelles în cadrul Consiliului NATO-Rusia, iar pe 13 ianuarie au avut loc consultări în format OSCE la Viena. Și pe 19 ianuarie, secretarul de stat american Anthony Blinken a sosit la Kiev într-o vizită oficială.
Întrebarea cheie la toate întâlnirile este dacă Rusia este pregătită să întreprindă o nouă escaladare militară împotriva Ucrainei în viitorul apropiat. Washingtonul a evidențiat punctele cererilor rusești care nu pot fi discutate sau chiar acceptate spre discuție.
Cererea Rusiei de a interzice NATO să accepte țări care făceau anterior parte din URSS nu poate fi acceptată pentru a fi luată în considerare. Politica NATO a ușilor deschise nu poate fi schimbată. Cu toate acestea, ca întotdeauna, nuanțele sunt posibile. Statele Unite au declarat că sunt pregătite să discute despre intențiile și planurile sale ca noi țări să se alăture Alianței.
Pe baza rezultatelor negocierilor, putem presupune că Rusia este de acord cu faptul că o parte semnificativă a revendicărilor sale sunt neîncepătoare, adică nu vor fi discutate deloc, cealaltă parte semnificativă a revendicărilor nu are perspectivele de negociere în afara consultărilor care clarifică pozițiile. Acest lucru poate fi considerat un rezultat pozitiv al negocierilor.
Cu toate acestea, Rusia a reușit să mențină un grad semnificativ de incertitudine cu privire la acțiunile sale viitoare cu privire la Ucraina. Acest lucru continuă, chiar și acum, să tulbure comunitatea mondială în ansamblu.
Potrivit comentariilor din partea americană, progresul negocierilor, acolo unde este posibil, va fi eficace numai dacă Rusia va lua măsuri de detensionare militară în jurul Ucrainei. Dacă Rusia începe o nouă etapă de război cu Ucraina, va fi izolată financiar (și mult mai mult decât tăierea de la SWIFT), va trebui să lupte cu o țară care primește asistență militară masivă a aliaților și să se confrunte cu un flanc estic NATO și mai puternic.
Acum, este necesar să se țină cont de toți factorii de securitate pentru Ucraina, de exemplu, factorul Transnistriei devine tocmai o astfel de problemă de securitate, a cărei soluție poate ajuta Ucraina să nu privească Moldova ca o altă zonă de risc din care pot apărea noi amenințări.
Dar nu se știe ce se va întâmpla dacă Rusia nu va lua măsuri de detensionare fără a începe un război la scară largă.”