Autoritatea electorală centrală a desfășurat astăzi prima ședință dedicată elaborării conceptului privind digitalizarea procesului electoral, transmite MOLDPRES.
„Despre nevoia testării și implementării unor metode alternative de vot în Republica Moldova se discută de mai mulți ani, iar subiectul dat a devenit mai sonor în ultimele scrutine naționale, acesta fiind și o necesitate dictată de evoluția pandemiei provocate de virusul COVID-19. Antrenarea în această activitate a experților din mai multe autorități publice, demonstrează determinarea statului în modernizarea serviciilor publice, prin digitalizarea și accesibilizarea proceselor pentru toți cetățenii”, a spus președinta autorității electorale centrale, Angelica Caraman, scrie sursa citată.
Grupul interinstituțional este format din reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale, Serviciului de Informații și Securitate, Ministerului Justiției și responsabilii de digitalizare în Republica Moldova: viceprim-ministrul pentru digitalizare, Instituția Publică „Agenția de Guvernare Electronică”, Instituția Publică „Agenția Servicii Publice” și Instituția Publică „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”, precum și ai Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte. Acest grup a fost creat la finele lunii decembrie printr-o hotărâre a CEC.
Grupul de lucru are misiunea de a elabora conceptul și planul de acțiuni privind digitalizarea procesului electoral și pilotarea votului electronic prin intermediul semnăturii digitale.