Zeci de persoane s-au adunat în zona podului de la Dubăsari la un miting. Aceștia cer să fie rezolvată problema energetică din regiunea transnistreană. Mulțimea continuă să se adune.
Protestul începe la orele dimineții de 24 ianuarie. Nemulțumirea mulțimii ține de situația energetică din regiune. De criza energetică sunt acuzate autoritățile de la Chișinău.
Și la Rîbnița mulțimea se adună la protest. Oamenii se deplasează în coloane. Au adus cu ei și flaguri.
Similar, protestatari au ieșit în stradă în mai mult regiuni de pe linia administrativă.
CONTEXT. Întreprinderea rusă Gazprom și-a sistat livrările de gaze către raioanele de este ale Republicii Moldova începând cu 1 ianuarie 2025. De atunci, regiunea transnistreană a rămas fără gaz. Iar localitățile de pe malul drept al Nistrului au rămas fără energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan, care funcționa pe bază de gaz.
„Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici”, a reacționat premierului Dorin Recean.
Contractul privind furnizarea gazelor naturale pentru R. Moldova a fost încheiat în decembrie 2006 între SA Moldovagaz și SAP Gazprom, renegociat în octombrie 2021 și valabil până la 30 septembrie 2026. Astfel, compania rusă are obligația de a asigura livrarea gazelor până la hotarul cu Republica Moldova.
La sfârșitul anului 2021, în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, s-a constatat că țara noastră ar fi acumulat o datorie istorică de peste 700 de milioane de dolari. Compania rusă i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Republicii Moldova și s-o ramburseze în regim de urgență. Prin acordul comun al celor două părți, a fost demarat un audit extern independent. În 2023, auditorii au demonstrat că partea moldovenească trebuie să-i achite Gazpromului o datorie de 8,6 milioane de dolari. Potrivit concluziilor din raport, restul sumei fie nu a fost demonstrată, fie a expirat.
Mai mult, R. Moldova poate înainta pretenții financiare către partea rusă de cel puțin 160 de milioane de dolari. Gazprom nu a acceptat rezultatele auditului.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram pentru cele mai recente știri și analize politice!