Toți străinii reținuți pentru trecerea ilegală a frontierei sau cei care se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova vor fi înregistrați dactiloscopic. Un proiect de lege care are drept scop combaterea migrației ilegale și excluderea lacunelor legislative a fost votat astăzi în prima lectură de 70 de deputați.
Inițiativa aparține Ministerului Afacerilor Interne, iar la elaborarea documentului au contribuit reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Migrație și ai Centrului Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migrație. Documentul va alinia legislația națională la unele prevederi ale legislației Uniunii Europene.
Astfel, va fi completată Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova cu o serie de noțiuni care reglementează etapa de cazare preventivă până la luarea în custodie publică.
Luarea în custodie publică va putea fi aplicată, prin hotărârea instanței de judecată, străinilor care nu au executat decizia de returnare sau care nu au putut fi returnați în termenele prevăzute de legislație, care au trecut sau au încercat să treacă frontiera ilegal, care au intrat în țară în perioada de interdicție dispusă anterior, a căror identitate nu a putut fi stabilită, care au fost declarați indezirabili, împotriva cărora a fost dispusă expulzarea. Luarea în custodie se va dispune pentru o perioadă de până la 30 de zile, iar în cazul străinului declarat indezirabil, perioada de prelungire nu va putea depăși 12 luni.
Autorii proiectului mai propun înregistrarea dactiloscopică obligatorie a tuturor străinilor reținuți pentru trecerea ilegală a frontierei sau cei care se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.
Potrivit datelor statistice, anul trecut, 133 de străini au fost plasați în Centrul de plasament temporar al străinilor, iar durata medie de cazare a fost de 31 de zile.