Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a fost inclusă în clasamentul celor mai influenți oameni din Europa, top realizat de către publicația online Politico.eu. Clasamentul e împărțit în trei categorii: făcătorii, visătorii și perturbatorii.
Maia Sandu a fost inclusă de către jurnaliști în categoria visătorii. Președinta Republicii Moldova este în acest top alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
La descrierea făcută președintei Maia Sandu, jurnaliștii de la politico.eu au atribuit descrierea „cea care merge pe funie” și o consideră cel mai sincer reformist lider al Republicii Moldova.
„În calitate de președinte al Republicii Moldova, provocarea Maiei Sandu va fi echilibrarea Estului și Vestului, în timp ce va pilota cea mai săracă țară a Europei din apele tulburi în care a fost blocată de la sfârșitul Războiului Rece. Cel mai sincer reformist lider al țării de când s-a despărțit de Uniunea Sovietică în urmă cu trei decenii, Maia Sandu are acum spațiul politic pentru a începe să-și promoveze agenda de reforme interne. Această agendă include angajamente de a pune capăt fărădelegilor și de a elimina corupția, fiind nevoie în același timp să ridice nivelul de trai și să repornească o economie națională sclerotică”, potrivit politico.eu.
Jurnaliștii publicației notează că președinta Maia Sandu are o relație caldă cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și este pro-europeană fără sfială. „Cu toate acestea, ea a avut grijă să mențină Moscova pe poziție, fără a promova aderarea la NATO, dar promovând aderarea la UE ca o aspirație pe termen lung, în loc de o prioritate politică. În loc să declanșeze un cutremur geopolitic, ea spune că visul ei este „a construi Europa acasă”, opinează jurnaliștii.
Acest „act de echilibristică” este foarte important pentru securitatea energetică a acestei mici țări din Europa.
Jurnaliștii subliniază că până acum, președinta Maia Sandu s-a chinuit să abordeze este o problemă mult mai greu de echilibrat: disputa asupra Transnistriei, o republică separatistă susținută de trupele ruse. Deși a cerut ca trupele să plece, încă nu există nicio perspectivă de a rezolva unul dintre conflictele înghețate ale Europei, concluzionează politico.eu.