Rusia a distrus patru din cele 67 de obuziere autopropulsate Caesar livrate Ucrainei, potrivit unui raport al publicației spaniole de apărare Infodefensa. Aceste obuziere, produse în Franța, sunt considerate bijuteria coroanei artileriei franceze.
Alte trei obuziere Caesar au fost raportate avariate, deși cauza exactă nu a fost dezvăluită. Aceasta înseamnă că Ucraina a pierdut doar șapte din cele 67 de unități Caesar pe care le-a primit, pe baza unei analize a revistei franceze Le Point, care s-a bazat probabil pe dovezi fotografice furnizate de site-ul olandez Oryxspioenkop. Donații din Franța, Danemarca sau Belgia.
Lotul inițial de 12 unități, furnizate direct din Franța, a fost urmat de alte livrări din mai multe țări, ridicând totalul la 60. Danemarca a contribuit cu 19 unități, care au fost comandate direct de la producător, gigantul francez din domeniul apărării Nexter [acum parte a grupului european de apărare KNDS, alături de KMW din Germania]. Belgia a adăugat recent trei unități dintr-o comandă totală de 28, iar o inițiativă franco-daneză de la începutul acestui an s-a angajat să achiziționeze alte 72 de unități. În ciuda acestui fapt, Ucraina a primit doar 67 de obuziere Caesar, cu o promisiune de 154 în total.
Aceste unități de artilerie autopropulsate au fost printre primele sisteme majore furnizate de Occident pe care Ucraina le-a primit după invazia Rusiei în februarie 2022. La doar trei luni de la începerea războiului, Ministerul ucrainean al Apărării a publicat un videoclip în care își arată recunoștința, arătând una dintre unitățile Caesar primite în mișcare și trăgând obuze, evidențiind capacitățile avansate ale acestui obuzier de 155 mm.
Caesar, un obuzier autopropulsat foarte eficient
Caesar este unul dintre cele mai avansate sisteme de artilerie de pe planetă, renumit pentru mobilitatea și puterea sa de foc. Fabricat de Nexter Systems, Caesar este construit pe o platformă cu roți 6×6 care asigură o manevrabilitate superbă și o desfășurare rapidă. Cântărește aproximativ 18 tone. În ciuda designului său relativ compact, poate atinge viteze de până la 80 km/h pe drumuri asfaltate și 50 km/h în afara șoselei, ceea ce îl face foarte mobil pe o varietate de terenuri.
Componenta principală de luptă a Caesar este un tun de 155 mm, capabil să tragă cu obuze standard pe o rază de până la 40 de kilometri și până la 55 de kilometri cu muniții ghidate cu precizie, cum ar fi proiectilele Excalibur ghidate prin GPS.
Datorită sistemelor sale automate de încărcare și ochire, care sunt alimentate de un sistem avansat de control al focului, Caesar poate trage 6 obuze/minut.