Marine Le Pen, liderul formațiunii de extrema dreaptă, Reunirea Națională din Franța și candidată la președinție, este judecată la Paris sub acuzația de utilizare abuzivă a fondurilor parlamentare europene.
Alături de Marine Le Pen, alte peste 20 de personalități ale partidului se confruntă cu aceleași acuzații. Aceștia sunt învinuiți că au angajat asistenți care s-au ocupat mai degrabă de afacerile partidului decât de Parlamentul European, aceștia fiind plătiți.
În cazul în care Le Pen este găsită vinovată, ar putea primi amenzi și închisoare și ar putea fi declarată neeligibilă pentru a candida pentru o perioadă de până la 10 ani. Le Pen a negat că ar fi comis vreo infracțiune, iar purtătorul de cuvânt al partidului, Laurent Jacobelli, a declarat: „Vom dovedi că nu există niciun sistem de deturnare a banilor de la UE”.
„Vom dovedi că este posibil să fii asistent al unui parlamentar european și să te implici în viața RN (Reunirea Națională)”, a mai declarat purtătorul de cuvânt pentru presa franceză.
Tatăl lui Le Pen, Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 96 de ani, care a fondat Frontul Național, care a devenit RN, se confruntă, de asemenea, cu acuzații, dar nu va participa la proces din cauza sănătății precare.
Sistemul presupuselor locuri de muncă false a fost semnalat pentru prima dată în 2015 și a vizat contracte pentru asistenți parlamentari între 2004 și 2016.
Le Pen este judecată în calitate de lider de partid și fost deputat european. Procurorii susțin că una dintre persoanele angajate ca asistent parlamentar lucra de fapt ca gardă de corp pentru Le Pen și tatăl său. Procurorii încearcă să recupereze mai mult de 3 milioane de euro. RN a rambursat deja 1 milion de euro, ceea ce, potrivit acesteia, nu reprezintă o recunoaștere a vinovăției.
Le Pen a demisionat din funcția de președinte al Frontului Național în 2017. Ea a candidat la alegerile prezidențiale din 2017 și 2022 și se pregătește pentru o altă posibilă candidatură prezidențială în 2027. Partidul ei a promovat politici împotriva imigrației, cum ar fi restricționarea ajutoarelor sociale pentru cetățenii francezi și a militat pentru lege, ordine și reduceri de taxe.
Procesul vine după ce președintele Emanuel Macron a numit un guvern de dreapta în urma alegerilor legislative din iunie și iulie. Stânga a câștigat în cele din urmă cele mai multe locuri legislative, iar extrema dreaptă nu a obținut rezultatele așteptate.
Dacă va fi găsită vinovată, Marine Le Pen riscă până la 10 ani de închisoare, o amendă de un milion de euro şi interzicerea de a ocupa funcţii publice pentru o perioadă de cinci ani.