România va semna joi dimineaţă un acord de cooperare în domeniul securităţii cu Ucraina, a anunţat miercuri, la Washington, preşedintele României, Klaus Iohannis, prezent la summitul aniversar al NATO, informează Agerpres. Liderul de la Cotroceni a mai anunțat că o atenţie sportită va fi acordată şi Republicii Moldova în discuţiile cu aliaţii.
Consolidarea securităţii Ucrainei înseamnă sporirea propriei noastre securităţi, susține președintele României, aflat la în vizită la Washington cu ocazia summitului NATO.
„Vom semna aici, la Washington, probabil mâine dimineaţă, Acordul de cooperare în domeniul securităţii între România şi Ucraina, în implementarea Declaraţiei G7 adoptate în marja Summitului NATO de anul trecut. Astfel ne alăturăm celorlalţi aliaţi şi parteneri care au semnat deja acest tip de document bilateral cu Ucraina”, a explicat Iohannis.
Reprezentanţii Alianţei Atlantice vor agrea totodată un sprijin sporit şi pentru alţi parteneri ai NATO afectaţi de războiul din Ucraina.
„Totodată, vom agrea la nivel aliat un sprijin sporit pentru alţi parteneri vulnerabili afectaţi de război şi de comportamentul agresiv al Rusiei, iar pentru noi, evident, importanţa cea mai mare în acest context o acordăm Republicii Moldova. Şi, după cum o să vedeţi în declaraţia finală, Republica Moldova este reflectată adecvat în declaraţie. Aceasta trebuie sprijinită să contracareze atacurile permanente hibride din partea Rusiei”, a pledat Iohannis.
Consolidarea securităţii Ucrainei şi a Republicii Moldova înseamnă, până la urmă, sporirea propriei noastre securităţi şi a securităţii întregului spaţiu euroatlantic, a adăugat şeful statului român.
Iohannis a menţionat totodată că România a creat un coridor în Marea Neagră pentru tranzitul navelor ucrainene care transportă cereale şi a reiterat că guvernul de la București a investit masiv în infrastructură pentru facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene, „România fiind de doi ani încoace printre cei mai activi susţinători ai viabilităţii economice a Ucrainei”.
„În ce priveşte ajutorul pe care îl dăm noi toţi Ucrainei, este momentul să fim realişti. Am livrat cam jumătate din cât am promis. Dacă vrem să câştige Ucraina trebuie să dăm mai mult”, apreciază șeful statului român.
Cu această ocazie, Klaus Iohannis a reiterat poziția față de sistemul Patriot donat Ucrainei.
„Dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb în locul celui donat Ucrainei, dar cred că vom obţine şi sisteme care vor fi livrate mai repede drept compensaţie. Sprijinim Ucraina, sprijinim Republica Moldova, donăm Patriot pentru că putem şi pentru că aşa considerăm că este corect. România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor de orice fel într-un stat care are forţa, energia şi capacitate să exporte securitate în întreaga regiune. România a devenit mai sigură, mai puternică şi mai implicată, în special în ultimii 10 ani. Pretenţia noastră e, ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen Patriot, să fim recompensaţi rezonabil”, a punctat Iohannis.