Experții spun că alegerile prezidențiale din toamnă pot fi considerate deja fraudate, pentru că presa e cenzurată și suprimată; justiția e controlată de putere; votul prin corespondență înseamnă partizanat pe față în favoarea actualului președinte; continuă finanțarea electorală în favoarea puterii din bani străini cu destinația amuzantă „pentru democrație”; iar Maia Sandu și-a început demult campania electorală sfidând legile scrise și nescrise sub pretextul campaniei referendumului pentru aderarea la UE.
Opoziția a făcut demersuri, când mai tranșante, când nu prea către ambasadele străine și către organizații internaționale interesate pentru a asigura respectarea drepturilor omului în Republica Moldova. S-a constat că recomandările pe care le-a făcut, bunăoară, OSCE/BIDDO în raportul final privind monitorizarea alegerilor locale generale din noiembrie 2023 au fost complet ignorate de către conducerea oficială a Republicii Moldova. Sigur, că acest fapt dă de gândit liderilor opoziției și mai ales viitorilor candidați, deoarece acele recomandări sunt direct legate de alegerile prezidențiale programate pentru 20 octombrie 2024, precum și de următoarele alegeri parlamentare care vor avea loc în 2025.
S-a constatat faptul, că și Comisia Electorală Centrală nu îndeplinește nici pe departe criteriile unui organism independent, obiectiv și imparțial care ar putea asigura organizarea unor alegeri libere și corecte. Mai mult, există suspiciuni și semne clare că autoritățile, cu ajutorul CEC (care se manifestă prin tăcere și lipsa de dorință de a reacționa la abuzurile evidente), au început deja să falsifice alegerile și referendumul, care va avea loc tot la 20 octombrie. Toate încercările opoziției de a forța autoritățile și CEC să asigure desfășurarea corectă a proceselor de care depinde în mod decisiv soarta democrației în Republica Moldova sunt ignorate, ceea ce ne oferă motive suplimentare pentru a ne aștepta la fraude electorale masive în toamnă.
Irina Vlah, fondatoarea „Platformei Moldova” a avut o întrevedere cu Kelly Keiderling, șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, în care i-a solicitat să deschidă o misiune OSCE/ODIHR de observare a alegerilor prezidențiale la această etapă, fără a aștepta începerea oficială a campaniei electorale… “La urma urmei, – menționează Vlah, – tocmai acum se pun bazele falsificării viitoarelor alegeri și doar intervenția unei organizații de încredere și cu autoritate precum cea a dumneavoastră poate determina autoritățile moldovenești să se comporte corect și să respecte legea, așa cum cer regulile într-un stat cu adevărat democratic”.
Autor: Valeriu Reniță