Consultările publice organizate de majoritatea parlamentară PAS pe proiectul de reorganizare a instanțelor judecătorești a stârnit revolta și nedumerirea deputaților din grupul „Victorie”. Discursurile parlamentarilor din opoziție au fost strict controlate și întrerupte de șefa Comisiei juridice, Veronica Roșca, care a avut grijă să limiteze durata așa-ziselor dezbateri la doar o oră și jumătate. Asta deși proiectul supus consultărilor publice este unul sensibil și controversat, contestat de întreaga comunitate găgăuză, pentru că prevede lichidarea Curții de Apel Comrat și a Judecătoriei Vulcănești.
Secretarul grupului parlamentar „Victorie” Marina Tauber a declarat că dezbaterile publice înseamnă discuții în contradictoriu și dialog, iar ceea ce a organizat majoritatea PAS nu este decât o mimare a unui exercițiu democratic.
„Unde este scris că eu trebuie să mă limitez la 3-5 min și că dezbaterile trebuie să dureze doar o oră și jumătate? Acestea sunt consultări pentru toată societatea și noi vrem ca nu doar oamenii care sunt aici să asculte argumentele noastre. Măcar aici putem să ne exprimăm, pentru că în parlament nu ni se permite. Noi înțelegem că, cel mai probabil, legea o să fie votată, dar noi măcar dorim să explicăm oamenilor ce aveți de gând să faceți cu majoritatea voastră parlamentară”, a menționat Marina Tauber.
Parlamentara a atras atenția că proiectul de reorganizare a instanțelor judecătorești amenință autonomia, având în vedere că nu a fost consultat cu autoritățile din Găgăuzia și va dăuna, în primul rând, locuitorilor acesteia.
„Eliminarea instanțelor din regiune nu este altceva decât o gravă intervenție politică cu scopul de a controla procesele din autonomie. Pentru că anume Curtea de Apel Comrat confirmă rezultatele alegerilor din regiune și anume această instanță verifică legalitatea actelor Adunării Populare și ale Comitetului Executiv al Găgăuziei. Noi, deputații din grupul parlamentar „Victorie”, înțelegem că acest proiect, care constituie o sfidare la adresa Găgăuziei, va fi votat, dar am fost prezenți la consultări pentru a le explica oamenilor clar ce dorește să facă majoritatea criminală PAS”, a spus ea.
La rândul său, șeful grupului parlamentar „Victorie” Vasile Bolea și-a exprimat nedumerirea în legătură cu prevederea potrivit căreia Judecătoria Vulcănești urmează să fie comasată cu Judecătoria Cahul, la fel ca și Curtea de Apel Comrat, care va fi înghițită de Curtea de Apel Sud, cu sediul la Cahul. Autorii au argumentat că s-a luat în calcul proximitatea geografică în acest sens, însă acest principiu nu a fost respectat în cazul altor instanțe judecătorești.
„Vulcăneștiul este parte a acestei autonomii, a cărei capitală este Comratul. Este același lucru cum ați atribui Ungheniul Iașiului, pentru că sunt aproape, neînțelegând cum funcționează deja de 30 de ani autonomia. De ce băgați gaz pe foc și stârniți tensiuni? Prin acest proiect voi loviți în construcția și în conceptul autonomiei, care a funcționat mulți ani la rând. Voi astăzi doriți să distrugeți ceea ce a fost clădit și a funcționat cu succes”, a spus Vasile Bolea.
La consultări a participat și vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei Gheorghe Leiciu, precum și alți reprezentanți ai Adunării Populare a Găgăuziei.
Gheorghe Leiciu a atenționat că lichidarea instanțelor din autonomie ar putea avea consecințe grave.
„Pentru noi este evident că întreaga reorganizare care privește Găgăuzia este condiționată exclusiv de scopuri politice. Este o nouă verigă în confruntarea dintre autonomie și centru, pentru că noi nu vom accepta. Autonomia găgăuză este un teritoriu unic, care este guvernat după anumite criterii. Dezmembrarea acestui teritoriu prin intermediul instanțelor judecătorești înseamnă dezmembrarea unei părți a teritoriului, și anume Vulcănești, cu transferarea ulterioară a tuturor funcțiilor de administrare către alt raion. Este evident că Găgăuzia nu poate accepta acest lucru. O spun cu toată responsabilitatea – populația găgăuză este împotriva acestui proiect!”, a declarat Gheorghe Leiciu.
Amintim că proiectul guvernării prevede că instanțele de apel vor fi reorganizate în Curtea de Apel Nord, Curtea de Apel Centru și Curtea de Apel Sud, Curtea de Apel Comrat fiind comasată cu cea de la Cahul, iar sediul Vulcănești al Judecătoriei Comrat va fi transferat tot la Cahul. Inițiativa a fost votată în prima lectură în luna aprilie.