Astăzi, 15 aprilie, au început lucrările sesiunii de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, unde ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a ținut un discurs în cadrul sesiunii plenare.
În discursul său, Popșoi a vorbit despre reformele realizate de partidul de guvernământ și despre „succesele și realizările strălucite” ale regimului de la guvernare în această direcție. În discursul său, ministrul a vorbit și despre războiul din Ucraina, informând despre asistența acordată refugiaților.
De asemenea, Popșoi a abordat și problema reglementării conflictului transnistrean, vorbind despre numeroasele încălcări ale drepturilor omului în regiunea nerecunoscută.
Bineînțeles, ministrul a dedicat o parte din discursul său și „parcursului european” al Republicii Moldova, menționând „contribuția istorică” a actualelor autorități moldovenești la acest proces.
El nu a lăsat deoparte nici problema referendumului constituțional, care este planificat să aibă loc simultan cu alegerile prezidențiale din toamna acestui an.
Deputatul ucrainean Oleksiy Goncharenko i-a adresat o întrebare lui Popșoi:
„Nu credeți că a sosit momentul să se rezolve conflictul transnistrean, fără a exclude calea militară de soluționare a acestuia?”.
Apoi, un deputat din Bundestag din partea Partidului de Stânga, Andrei Hunco, i-a adresat ministrului Afacerilor Externe din Republica Moldova o întrebare referitoare la numirea unui nou ambasador ucrainean în Republica Moldova.
„Cum apreciați numirea de către Ucraina a domnului Danilov, fost secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare, în calitate de ambasador în Republica Moldova, care a declarat în repetate rânduri necesitatea unei soluții militare la problema transnistreană? Excludeți un astfel de scenariu?”, l-a întrebat Hunco.
Ca răspuns la întrebarea pusă, Mihai Popșoi a declarat: „Nu am avut nici o reacție:
„Avem relații de bună vecinătate cu Ucraina și salutăm numirea domnului Danilov în calitate de ambasador în țara noastră. În ceea ce privește conflictul transnistrean, repet că noi susținem soluționarea acestei probleme doar pe cale pașnică”.
Vă reamintim că fostul secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, care l-a înlocuit pe Marco Shevchenko, a fost numit recent în funcția de noul ambasador al Ucrainei în Republica Moldova.