Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a refuzat să confirme informațiile din Washington Post că SUA au avertizat Rusia cu două săptămâni înainte că se pregătește un atac la Crocus City Hall, spunând că asta nu intră în atribuțiile președinției.
„Asta nu intră în competențele noastre, asemenea schimburi de informații se fac prin canalele serviciiilor de informații”, a declarat miercuri Dmitri Peskov.
Washington Post a scris la 2 aprilie că autoritățile SUA, într-un gest considerat de ziar „neobișnuit”, dat fiind că Rusia este o țară „adversă”, au avertizat Moscova că sala Crocus City Hall poate deveni ținta unui atac.
Avertismentul american ar fi fost transmis rușilor cu peste două săptămâni înaintea atacului soldat cu peste 140 de oameni și revendicat de organizația militantă Stat Islamic.
Articolul din ziarul american reprezintă prima confirmare, ce-i drept din surse anonime, că SUA au avertizat Rusia nu doar despre un pericol mai general de atentat, ci despre un plan concret, ațintit asupra unei clădiri anume.
Între „nu ne-au avertizat” și „ne-au avertizat prea vag”
După masacrul din 22 martie, oficialii ruși au recunoscut treptat și cu rețineri că au existat avertismente americane (și britanice), dar au încercat să minimalizeze utilitatea și sinceritatea lor.
Serghei Narîșkin, șeful serviciului de informații rus FSB, a spus la 2 aprilie că informațiile de la americani „au fost prea generale și nu ne-au permis să-i identificăm pe cei care au comis această crimă teribilă”.
După numai o zi, la 3 aprilie, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a dat vina într-un mod mai direct decât înainte pe Ucraina și Statele Unite pentru atacul terorist.
„Încearcă să ne facă să credem că actul terorist nu a fost comis de regimul de la Kiev, ci de suporterii ideologiei islamice”, a spus Patrușev, insistând că „toate urmele duc la serviciile de informații ucrainene”, iar guvernul ucrainean este „total controlat de SUA”.
Ca să fie clar că de vină nu pot fi decât americanii, oficialul rus a spus că în orice caz, tot SUA „au creat” organizații ca Stat Islamic sau Al Qaeda.
Patrușev a repetat și ideea lansată de președintele Putin că autorii atacului din 22 martie ar fi vrut să fugă în Ucraina, unde li se asigurase „o fereastră” de scăpare.
Acuzații mai mult sau mai puțin voalate la adresa Occidentului ca instigator al atacului terorist sunt formulate zilnic de fruntașii regimului de la Moscova.
Unii au interpretat avertismentele occidentale nu ca pe un gest de bunăvoință față de Rusia, ci ca un indiciu că serviciile secrete străine erau implicate în pregătirea atacului, căci altfel n-ar fi știut atâtea despre el.
Statele Unite, Franța, Marea Britanie, ca și Ucraina, au negat orice implicare în atac, liderii lor acuzând Kremlinul că prin asemenea speculații încearcă să distragă atenția de la incapacitatea lui de a apăra cetățenii ruși de amenințări.