Republica Moldova se confruntă cu multiple amenințări din partea Rusiei în timp ce se îndreaptă spre aderarea la UE, susține ministrul de Externe de la Chișinău, Mihail Popșoi. Declarațiile au venit la scurt timp după congresul de la Tiraspol și dezvăluirile șefului SIS despre cum Kremlinul încearcă să compromită procesul de aderare al R. Moldova la UE, obiectiv pe care Chișinăul vrea să-l îndeplinească până în 2030.
„Acești ultimi doi ani (de când a început războiul din Ucraina), fără exagerare, au fost de departe cei mai dificili din ultimii 30 de ani”, spune Mihail Popșoi.
Ministrul a remarcat că securitatea energetică a țării acum doi ani era slabă. Acum Republica Moldova are alternative în domeniul energetic, iar asta se datorează faptului că a ales direcția corectă – Uniunea Europeană, în ciuda provocărilor.
Potrivit lui Popșoi, Federația Rusă va investi multă energie și resurse financiare, va încerca să mituiască alegătorii și pentru a răsturna guvernul democratic din Republica Moldova. Cu toate acestea, Mihail Popșoi spune că acest lucru nu împiedică Chișinăul să coopereze cu partenerii din Alianța Nord-Atlantică și să întărească rezistența forțelor armate.
„Vom face tot posibilul pentru a ne asigura că transmitem mesajul că există un mâine mai bun și acesta este în Uniunea Europeană”, a mai adăugat Popșoi, „oricât de mult încearcă propaganda rusă să-i convingă pe cetățenii contrariul”.
Analiștii consideră că evenimentul organizat pe data de 28 februarie la Tiraspol a fost un bluf, cu scopul de a pune presiune pe Chișinău.
Statele Unite ale Americii au declarat miercuri, 28 februarie, că susţin suveranitatea R. Moldova în reacţie la autorităţile din Transnistria, o regiune separatistă prorusă a Moldovei, care au cerut Rusiei „măsuri de protecţie” pe fondul tensiunilor exacerbate de conflictul din Ucraina.
Potrivit directorului SIS, Alexandru Musteața, Serviciul Informații și Securitate a intrat în posesia unor date care indică un nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de Federația Rusă.