Statele Unite au prezentat noi dovezi că gruparea Houthi folosește arme dezvoltate de Iran, totul pentru a ataca navele străine.
Agenția de Informații pentru Apărare din SUA a publicat un raport neclasificat care detaliază dronele și rachetele pe care Houthii le-au folosit în peste 40 de atacuri de la jumătatea lunii noiembrie.
„Analiștii confirmă că Houthi au folosit o varietate de rachete și drone de origine iraniană împotriva țintelor militare și civile din regiune”, a spus biroul, subliniind o relație din ce în ce mai strânsă între Teheran și conducerea Houthi.
O relație strânsă
Iranul a cultivat o relație strânsă cu rebelii Houthi din Yemen timp de aproape un deceniu și a devenit principalul furnizor al rachetelor și dronelor pe care le folosește pentru a ataca traficul navelor comerciale în Golful Aden și Marea Roșie, a declarat Agenția de Informații pentru Apărare, într-un nou raport, relatează WashingtonTimes. Teheranul consideră houthi ca un aliat strategic cheie în eforturile sale de a proiecta puterea și de a destabiliza regiunea, au spus analiștii agenției. „Cei doi au construit o relație care probabil va dura. Iranul vede Houthi ca pe o extensie a puterii sale regionale, iar Houthii se uită către Iran pentru a-și spori capacitățile militare”, au spus analiștii DIA.
Din 2014, Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran a oferit pentru houthi un arsenal din ce în ce mai mare de arme sofisticate și instruire pe care le-au folosit pentru porturile civile și infrastructura energetică din regiune, împreună cu țintirea traficului navelor comerciale, arată sursa citată. „Între 2015 și 2023, Statele Unite și partenerii săi au interceptat cel puțin 18 nave iraniene de contrabandă, confiscând componente de rachete balistice, [drone], rachete ghidate antitanc și mii de puști de asalt, componente de rachete și alte arme ilicite pe drum pentru Houthi”, a spus Agenția de Informații pentru Apărare din SUA.
Oficialii serviciilor de informații spun că Houthi au lansat drone care sunt identice în orice fel, în afară de numele celor folosite de Iran. În 2018, au început să folosească unul pe care l-au numit „Sammad”, o copie carbon a dronei fără pilot Sayad din Teheran. „Ambele UAV-uri au caracteristici notabile, aproape identice, inclusiv un derapaj de aterizare sub carcasa principală și o coadă în stil V”, a spus DIA în raportul lor.
Un alt exemplu este UAV-ul Waid 1, care a fost văzut în septembrie la o paradă militară din Yemen. Are mai multe caracteristici compatibile cu drona iraniană Shahed-131, inclusiv stabilizatori unici de aripi deasupra unui corp distinctiv cu aripi delta. Ambele drone au, de asemenea, un con de nas scurt și un fuzelaj în formă de tub care se extinde în mijlocul celulei aeronavei”, a spus DIA.
Rebelii Houthi au efectuat peste 40 de atacuri asupra navelor comerciale care navighează în largul coastei Yemenului de la jumătatea lunii noiembrie. Ei continuă să lanseze lovituri împotriva țintelor maritime, în ciuda faptului că sunt vizați de rachete și avioane de atac din SUA și Marea Britanie.
Gruparea rebelă, care a fost angajată într-un lung război civil cu guvernul recunoscut internațional al Yemenului, spune că efectuează lovituri în sprijinul militanților palestinieni Hamas care luptă cu forțele israeliene în Fâșia Gaza.