Autoritățile din Belarus, cotat drept cel mai docil aliat al Rusiei, au lansat o investigație asupra unui grup de 20 de analiști și comentatori independenți, aflaţi acum în afara țării și acuzați că au conspirat pentru a prelua puterea și a promova extremismul.
Achetatorii susţin că persoanele vizate „au luat parte (…) la activități distructive, care vizează afectarea securității naționale”. Grupul include comentatori politici și economiști, precum și apropiaţi ai liderei din exil a opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia. Aceasta a afirmat că „valul de represiune împotriva analiștilor și experților este pur și simplu o răzbunare împotriva celor care evaluează cu onestitate situația din Belarus și propun căi reale de ieșire din criză”.
Ancheta urmează unei serii de percheziții și arestări, care-au vizat inclusiv oameni ce au mai fost cândva închiși pentru opoziţia faţă de regimul autoritar al preşedintelui Aleksandr Lukașenko, aflat la putere de trei decenii. Grupul pentru drepturile omului Viasna (Primăvara) a declarat, pe site-ul său, că cel puțin 157 de oameni au fost audiaţi.
Majoritatea, se spune, au fost eliberați sau acuzați de infracțiuni minore, dar unii au fost incriminaţi pentru extremism. Calificat, frecvent, drept ultimul dictator din Europa, Lukașenko e dependent de sprijinul politic și economic al Moscovei. Anul trecut, el a acceptat desfășurarea de arme nucleare tactice rusești în țara sa, dar a respins ideea de a participa cu trupe la războiul din Ucraina invadată.