Close Menu
politics.md
    Facebook X (Twitter) Instagram
    politics.md
    • POLITICĂ
    • AUTORITĂȚI
    • GEOPOLITICA
    • EXPERȚI
    • ANALITICA
    • Română
    Facebook X (Twitter) Instagram Telegram
    politics.md
    Acasă » Se implementează măsuri de securitate energetică în R. Moldova
    AUTORITĂȚI

    Se implementează măsuri de securitate energetică în R. Moldova

    5 ianuarie 2024Niciun comentariu
    Share
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Începând cu 1 noiembrie 2024 și, ulterior, la 1 noiembrie în fiecare an, R. Moldova va face stocuri de gaze naturale în volum de 15% din consumul mediu anual.

    Potrivit Ministerului Energiei, obligația de a efectua stocuri de gaze este similară cu cea a statelor Uniunii Europene, iar în caz de apariție a unor situații excepționale în sectorul gazelor naturale, cetățenii R. Moldova vor fi mai protejați.

    Toate punctele de interconectare transfrontalieră pentru transportarea gazelor naturale vor fi bidirecționale, iar operatorul de transport este obligat să realizeze investiții pentru a asigura reversul fizic pe gazoductele care interconectează țara noastră cu România și cu Ucraina.

    „UE a realizat aceasta în conformitate cu Regulamentul 2017/1938 privind măsurile de garantare a siguranței furnizării de gaze. Aceasta înseamnă că gazele naturale vor putea fi furnizate din oricare direcție și sursă. Liberalizarea totală treptată a pieței gazelor naturale, similar cu UE, în conformitate cu Directiva 2009/73/CE privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale”, precizează Ministerul Energiei.

    Autoritățile menționează că, începând cu 1 ianuarie 2025, toate întreprinderile mari vor achiziționa gaze naturale doar la prețuri negociate pe piața liberă, iar începând cu 1 ianuarie 2027, și toate întreprinderile mijlocii vor achiziționa gaze naturale de pe piața liberă.

    „Protecția consumatorilor de gaze naturale în cazul pierderii furnizorului – în acest caz consumatorului îi va fi garantată furnizarea gazelor pe o perioadă de cel mult patru luni de către furnizorul de ultimă opțiune. După expirarea termenului de patru luni, consumatorul va putea decide să rămână în continuare la furnizorul de ultimă opțiune. Având în vedere imprevizibilitatea furnizării de ultimă opțiune, prețul de furnizare va include riscurile asociate intervenției prompte”, se arată în anunțul Ministerului Energiei.

    Pentru a interveni rapid pentru protejarea consumatorilor în caz de pierdere a furnizorului, ANRE va deține baza de date a consumatorilor și o va transmite către furnizorul de ultimă opțiune desemnat să furnizeze gaze consumatorilor rămași fără furnizor.

    „Introducerea disciplinei și a responsabilității pe piața cu amănuntul a gazelor naturale prin garantarea pentru consumator a liberei alegeri a furnizorului la prețuri negociate. Consumatorii pot avea concomitent mai multe contracte cu furnizorii de pe piața liberă. Pentru același loc de consum nu este posibilă deținerea mai multor contracte în același timp, dacă unul din contracte este cu furnizorul cu obligație de serviciu public. În acest mod, riscurile asociate nu sunt transferate pe umerii consumatorilor casnici și protejați”, se mai arată în anunțul autorităților.

    Componenta de echitate în caz de acumulare a devierilor tarifare

    Astfel, a fost revizuit mecanismul de plată a devierilor financiare de către consumatori. În cazul în care există devieri tarifare, consumatorii finali care-și schimbă furnizorul nu vor mai trebui să plătească sau să încaseze devierea care îi revine. Devierea va fi achitată sau încasată de către furnizori proporțional cu cota lor de piață. Mecanismul se aplică doar atunci când devierile depășesc 5% din valoarea venitului anual reglementat. ANRE în conformitate cu Metodologia tarifară ajustează prețurile atunci când valoarea devierilor tarifare depășește 1%.

    Furnizorii de gaze naturale care vor dori să intre pe piața cu amănuntul (retail market) vor trebui să demonstreze că au capacitatea de furnizare a gazelor naturale și au încheiat un contract pentru achiziția gazelor naturale pe piața angro (wholesale market) sau sunt înregistrați la bursă de energie într-o țară UE sau din Comunitatea Energetică.

    Ofertele de furnizare a gazelor naturale sunt valabile pe întreg teritoriul țării noastre unde sunt operatori de sistem licențiați. Ofertele de furnizare a gazelor nu pot fi discriminatorii în raport cu consumatorii finali în funcție de unitatea teritorial-administrativă în care sunt consumate gazele naturale.

    Pentru obținerea licenței de furnizare a gazelor naturale, întreprinderile vor demonstra deținerea unui capital de cel puțin un milion de lei pe toată durata valabilității licenței. Înainte de emiterea licenței pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, ANRE va solicita avizele SIS și SPCSB. Cerința dată se aplică și tuturor titularilor de licență existenți.

    sursa

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleIncident cu cuțitul la Ocnița: Un tânăr luptă pentru viață după ce a fost înjunghiat de propriul unchi
    Next Article Chișinău înverzește: Un nou val de plantări de copaci transformă capitala într-un oraș mai ecologic

    POSTĂRI ASEMĂNATOARE

    Premierul Dorin Recean: „Democrația nu este de vânzare. Moldova nu se mai întoarce în trecut”

    8 iulie 2025

    Primăria municipiului Bălți va oferi vouchere în valoare a câte 1000 de lei pentru copiii cu dizabilități, la început de an școlar

    8 iulie 2025

    Controverse politice după propulsarea Anastasiei Nichita pe lista PAS: critici din partea primarului Ion Popa și replici din partea reprezentanților puterii

    8 iulie 2025

    Comments are closed.

    caută
    RLIVE TV

    Articole recente
    AUTORITĂȚI

    Premierul Dorin Recean: „Democrația nu este de vânzare. Moldova nu se mai întoarce în trecut”

    8 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Primăria municipiului Bălți va oferi vouchere în valoare a câte 1000 de lei pentru copiii cu dizabilități, la început de an școlar

    8 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Controverse politice după propulsarea Anastasiei Nichita pe lista PAS: critici din partea primarului Ion Popa și replici din partea reprezentanților puterii

    8 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Premierul Dorin Recean a avut o discuție cu noul director de țară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Ulrich Schmitt

    8 iulie 2025

    …

    AUTORITĂȚI

    Sărbătoare de basm la GagauziyaLand: Bule de săpun, dans și zâmbete pentru toate vârstele

    8 iulie 2025

    …

    CATEGORII
    • ANALITICA
    • AUTORITĂȚI
    • EXPERȚI
    • GEOPOLITICA
    • POLITICĂ
    • ARHIVĂ
    • PARTIDE
    • CONTACTE

    © 2025 - Politics of Moldova

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.