Un număr de aproximativ doi civili au fost ucişi pentru fiecare luptător Hamas ucis în Fâşia Gaza, au declarat luni înalţi oficiali militari israelieni sub protecţia anonimatului, informează AFP, citat de Agerpres.
„Nu spun că este bine că avem un raport de doi la unu”, a spus un oficial la o conferinţă de presă, adăugând că utilizarea scuturilor umane face parte din „strategia de bază” a Hamas.
„Este de sperat că acest raport va fi mult mai mic în următoarea fază a războiului”, a adăugat el.
Numărul tot mai mare de morţi şi criza umanitară din Gaza au stârnit indignare în întreaga lume.
Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, spune că în urma campaniei Israelului asupra Fâşiei Gaza, după 7 octombrie, au fost ucise aproape 16.000 de persoane.
Întrebat despre informaţiile care circulă, conform cărora au fost ucişi 5.000 de luptători Hamas, unul dintre aceşti înalţi oficiali a răspuns că „cifrele sunt mai mult sau mai puţin precise”.
Statele Unite, principalul aliat al Israelului, i-au cerut acestuia să facă mai mult pentru a evita victimele civile pe măsură ce operaţiunile se deplasează spre sud, unde mulţi locuitori din Gaza şi-au căutat refugiu după ce au fugit din nordul devastat.
Armata desfăşoară un software de cartografiere de înaltă tehnologie pentru a încerca să reducă numărul victimelor civile. Sistemul integrează semnale de telefoane mobile, supraveghere aeriană şi inteligenţă artificială pentru a menţine o hartă actualizată constant, care arată concentraţia populaţiei pe întreg teritoriul. Cele 623 de celule ale hărţii sunt codificate în culori, cu verde fiind desemnate zonele în care cel puţin 75% din populaţie a fost evacuată.
„În sud, întrucât aproape că am dublat populaţia, operaţiunile sunt mult mai precise”, a spus oficialul.”Ne luăm mai mult timp pentru a ne asigura că eforturile noastre (de a avertiza civilii) sunt eficiente”.
Harta, rezultatul a opt ani de cercetare, este pusă la dispoziţia comandanţilor şi unităţilor de pe teren, au adăugat aceştia.
Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a pus însă sub semnul întrebării utilitatea unui astfel de instrument într-o regiune în care accesul la telecomunicaţii şi la electricitate este sporadic.