Autoritățile își propun să premieze promotorii integrității în sănătate, care vor fi selectați prin concurs.
Conducătorii instituțiilor din sistemul ocrotirii sănătății publice pot să prezinte până pe19 decembrie un raport de autoevaluare adresat Ministerului Sănătății și Centrului Național de Anticorupție, transmite IPN.
Ala Nemerenco, ministra sănătății, a declarat că fenomenul de corupție este o problemă care generează o nemulțumire și o polarizare foarte mare în societate, duce la reducerea încrederii nu doar în instituțiile medicale, dar și în instituțiile statului, perpetuează inegalitatea și sărăcia. „Trebuie să recunoaștem că reputația instituțiilor noastre și, per general, a sistemului de sănătate este, probabil, cea mai proastă din toți anii pe care eu îi cunosc. Și aici avem a depăși foarte multe bariere și împreună să ne consolidăm forțele pentru ca să schimbăm lucrurile”, a menționat Ala Nemerenco.
Ministra a declarat că instituțiile au capacitatea și trebuie să se curețe din interior, în cap având liderul, conducătorul, având comitetele de etică. „Ministerul o să vă susțină în toate aceste activități, deoarece eu cred în continuare încăpăținat că partea bună este mult mai mare. Numărul oamenilor corecți, onești, profesioniști este mult mai mare. Da, va trebui să depunem un efort, în unele locuri va fi greu, vor exista bariere, dar copiii noștri merită să locuiască și să crească într-o societate care este bazată pe valoriˮ, a spus Ala Nemerenco.
Alexandr Pînzari, directorul Centrului Național Anticorupție, a comunicat că prevenirea și combaterea corupției reprezintă temelia pentru consolidarea mecanismelor de integritate și promovare a valorilor sociale, în special pentru funcționarea adecvată a instituțiilor statului, iar domeniul sănătății este unul din domeniile prioritare. „În comun cu partenerii ne-am propus să organizăm concursul „Promotor al integrității în sănătate”, destinat instituțiilor din sistemul ocrotirii sănătății publice din țară, având drept scop promovarea integrității instituționale și valorificarea rezultatelor și eforturilor depuse de către centrul și Ministerul Sănătății în cadrul campaniilor de informare și sensibilizare, a spus directorul CNA.
Directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, a spus că fenomenul corupției este periculos. Pentru a putea preveni și combate acest fenomen este necesar să fie identificate toate formele în care acesta se manifestă. „Totul începe de la conducător, de la cel care organizează activitatea unei instituții medicale, de la adjuncții săi, de la șefii de subdiviziuni care sunt, în primul rând, un exemplu și sunt un mecanism de monitorizare și de control până la urmă a activității celorlalți colegiˮ, a spus directorul CNAM.
Concursul este organizat de Centrul Național de Anticorupție, în comun cu Ministerul Sănătății, Compania Națională de Asigurări în Medicină și cu partenerii Crucea Roșie din Elveția în cadrul proiectului „Echitate în sănătate prin responsabilizare socială”. Câștigătorii vor fi premiați în cadrul Galei Premiul „Promotor al Integrității în Sănătate”.