Guvernul urmează să avizeze inițiativa legislativă care prevede noi reguli de numire și alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și a Consiliului Superior al Procurorilor. Documentul urmează să fie aprobat în ședința de joi, 19 august.
Deși per general Executivul susține modificările, în aviz sunt mai multe sugestii de îmbunătățire a normelor legale propuse. Mai exact, Guvernul spune că în proiect nu se detaliază condițiile care trebuie să le întrunească candidații la funcția de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul non-judecătorilor. Potrivit Cabinetului de miniștri, stabilirea condițiilor pentru candidații la funcția de membri non-judecători în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii trebuie să reflecte atât calitatea profesională recunoscută a candidatului (de exemplu, experiența în domeniul dreptului, reputație profesională), cât și calitățile morale ale acestuia (integritate profesională). Impunerea acestor condiții este justificată prin rolul constituțional și prin prestigiul acestei instituții, se menționează în aviz.
Totodată, se propune excluderea cuvântului ”electorală” din norma privind campania de promovare a candidaților judecători la funcția de membru CSM. Guvernul spune că prezența acestui termen este improprie procedurii de alegere a membrilor Consiliului din rândul judecătorilor. La fel, termenul ”automat” din norma privind vacanța funcțiilor administrative deținute de magistrații aleși în Plenul CSM nu corespunde terminologiei utilizate în domeniu.
O altă remarcă vizează utilizarea termenului ”platformă” în proiectul înregistrat în Parlament. Guvernul spune că acesta ține de domeniul politic și nu corespunde cu esența activității Consiliului Superior al Magistraturii și nici al candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. La fel, noțiunea nu poate fi utilizată în normele ce vizează activitatea Procuraturii.
La fel, se propune substituirea noțiunii ”în aceiași zi”, utilizată în proiect cu textul ”în decurs de 24 de ore”, pentru a evita încălcarea termenului din unele posibile deficiențe tehnice.
Avizul care urmează să fie aprobat de Guvern a fost elaborat de Ministerul Justiției și va fi contrasemnat de ministrul Sergiu Litvinenco. Propunerea de modificare legislativă, înregistrată în Parlament, este semnată, la fel, de Sergiu Litvinenco.
Sursa: bizlaw.md